2024. április 26., péntek

Festészet és költészet a lemezlovasok otthonában

A hétvégén tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Summer3p elnevezésű elektronikus zenei fesztivált Palicson

Az elektronikus zene szerelmesei számára környékünk legnagyobb eseménye kétségtelenül a palicsi Summer3p elnevezésű elektronikus zenei fesztivál, melynek köszönhetően az érdeklődők 2003 óta minden nyáron a műfaj számos neves külföldi és hazai előadójának fellépését tekinthetik meg. Persze a rendezvény nem csak a lemezlovasokról és az önfeledt szórakozásról szól, hanem a fesztivál keretein belül megtartott műhelymunkákon, kiállításokon, kulturális- és sportrendezvényeken keresztül ugyanúgy a művészetről és a kreativitásról is. Erről mi magunk is meggyőződhettünk, amikor ellátogattunk a rendezvényre.

A festészeti műhelymunkán bárki kipróbálhatta rajztehetségét (Fotó: Patyi Szilárd)

A festészeti műhelymunkán bárki kipróbálhatta rajztehetségét (Fotó: Patyi Szilárd)

Az immár tizenhetedik alkalommal megrendezett Summer3p péntek délután műhelymunkákkal vette kezdetét. Idén a megszokottól eltérően nem a termálfürdő adott otthont a fesztiválnak, mivel ott építkezési munkálatok folynak, hanem a rendezvényre a Férfistrandon került sor, a tóparton, a termálmedence egykori bejáratánál.

A számos műhelymunka közül mi is megtekintettünk néhányat. Emil Kadrić szabadkai festőművész elmondhatja, hogy az ő foglalkozása az egyik legrégebbi a fesztiválon, amelyen a résztvevők rajztehetségüket tehetik próbára.

– Tizenöt éve létezik a műhelymunkám a fesztivál keretein belül. A résztvevők egy kollektív munka keretében egy nap egy festményen dolgoznak. Itt az ismerkedésen, a tartalmas időtöltésen, és természetesen a festészeten van a hangsúly. Mint festőművész azt mondhatom, hogy évről évre nagyon érdekes munkák születnek. Néhányan még gyermekként vettek részt első műhelymunkákon. Ők akkor a kéz- vagy láblenyomatukat vitték fel a vászonra. Most pedig fiatalemberekként térnek vissza kultúrát és művészetet teremteni – magyarázta a festőművész.

Emil Kadrić az elmondottakhoz hozzátette, hogy amióta létezik a foglalkozás, azóta minden évben kiállítást is nyitnak a fesztiválon a korábbi évek munkáiból. A bemutatott festményekhez hozzáadják az az évi munkákat is, így a kollekció folyamatosan bővül. Éppen ezért a festőművész szerint a műhelymunka már külön intézménnyé nőtte ki magát, amely reményei szerint tovább él akkor is, ha már nem ő vezeti a foglalkozást.

Zakár Ottó Joker arcképével díszít egy legyezőt (Fotó: Patyi Szilárd)

Zakár Ottó Joker arcképével díszít egy legyezőt (Fotó: Patyi Szilárd)

Zakár Ottó street art művész stencil art műhelymunkát tartott, amelyen az érdeklődők megtanulhatták, hogyan készíthetnek rajzmintákat, és azokat hogyan vihetik rá vászonra vagy éppen pólóra. Ha a látogatók magukkal hoztak egy pólót, akkor a művész szívesen vitt rá egyedi mintát a ruhadarabra.

– Ötödik alkalommal veszek részt a rendezvényen. A fiatalabb generáció tagjai, főleg gyermekek jönnek el hozzám. Vonzzák őket a festékek, a színek. Főleg pólókra, újra és használtra, fehérre és színesre egyaránt, viszek fel mintákat. Olyan festékekkel dolgozok, amelyek gépi mosás után sem jönnek ki, így ez egy maradandó emlék a fesztiválról – nyilatkozta lapunknak Zakár Ottó.

Vladimir Milojković műhelymunkáján irodalmi és képzőművészeti alkotások születtek (Fotó: Patyi Szilárd)

Vladimir Milojković műhelymunkáján irodalmi és képzőművészeti alkotások születtek (Fotó: Patyi Szilárd)

Vladimir Milojković író a SummerDaDa elnevezéssel irodalmi műhelymunkát tartott, amelyen az érdeklődők az úgynevezett black out költészetet próbálhatták ki. Ennek az a lényege, hogy egy már létező irodalmi alkotásból az olvasó fekete filctollal kihúzza azt, amit feleslegesnek tart. Ezzel pedig egy új alkotás születik. Vladimir Milojković elmondta, hogy a black out költészetet azzal módosította, hogy nemcsak fekete, hanem több színű filctollat is használhatnak a résztvevők, így pedig egy irodalmi mellett képzőművészeti alkotás is születik.

Mivel elektronikus zenei fesztivál volt, interjúalanyainknak azt a kérdést is feltettük, hogy szeretik-e az elektronikus zenét, és ha igen, melyik a kedvenc műfajuk. Emil Kadrić úgy válaszolt, hogy minden zenei műfajt kedvel, így az elektronikus zenét is. Szerinte minden zenében felfedezhető valamilyen érték, amelyet csodálhatunk. A műfajon belül főleg a breakbeatet és a drum and basst kedveli. Zakár Ottó szintén szereti az elektronikus zenét, ezen belül is főleg a technót. Elmondása szerint nagy álma volt, hogy belekerüljön a műfaj vonzáskörébe, és ezt a fesztivál révén sikerült is elérnie. Vladimir Milojković a minimalt és a wich house-t kedveli a legjobban. Hozzátette, hogy több lemezlovas zenéjét a fesztivál hatására kezdte el hallgatni. Közülük is kiemelte Joyce Munizt, aki 2016-ban lépett fel a Summer3p-en.

Esténként az elektronikus zenéé volt a főszerep (Fotó: Patyi Szilárd)

Esténként az elektronikus zenéé volt a főszerep (Fotó: Patyi Szilárd)

A fesztiválon az elektronikus zene az esti programban kapott főszerepet, amely pénteken a hazai lemezlovas Migazz fellépésével kezdődött, őt a szabadkai Chrono aka Daltonist és a magyarországi Davko követték, végül a fesztivál legnevesebb előadója, James Lavelle lépett a keverőpulthoz. A legnagyobb érdeklődés a szombat esti programot övezte, amikor a feltörekvő francia lemezlovas, Matt Sassari lépett fel, aki techno és tech-house ritmusokkal szórakoztatta a közönséget. Őt Nick Reverse olasz DJ követte. A nap hazai előadói pedig Ascaloon és Hansol b2b No Else voltak.

Vasárnap, a rendezvény utolsó napján, a hagyományoknak megfelelően családi napot tartottak a fesztivál keretein belül, melynek során műhelymunkákkal, kulturális programokkal és sportrendezvényekkel várták a látogatókat. Közben a szabadkai Garden Quartet vonósnégyes adott koncertet. A fesztivált két hazai lemezlovas, Andy Dee és Neomodern fellépése zárta.

A szervezők által hétfőn kapott tájékoztató szerint a fesztivál három napja alatt több, mint ötezer látogatója volt a rendezvénynek, annak ellenére, hogy szombaton és vasárnap is esett az eső. A családi napon pedig összesen mintegy ezren látogattak ki a tóparti helyszínre.