2024. április 26., péntek

A szűrőket felszerelték, a polgárok elégedetlenek

A nagybecskereki állati tetemeket feldolgozó üzem környékén továbbra is elviselhetetlen a bűz

Különösen a nyári hónapokban a Schullmann Rózsa, Július 4-e, a Zeleno Polje és Muzslya helyi közösségek területén élők mindennapjait igencsak megkeseríti az a kellemetlen bűz, ami egyértelműen a Prekom állati tetemeket feldolgozó üzemből ered. Az esti séta a környéken szinte elképzelhetetlen, szellőztetni sem lehet.

A szűrőberendezés sem oldja meg a problémát? (Fotó: Kecskés István)

A szűrőberendezés sem oldja meg a problémát? (Fotó: Kecskés István)

Miközben a polgárok évek óta folyamatosan tiltakoztak, aláírásokat gyűjtöttek, addig az illetékesek – kezdve a felügyelőségektől a kommunális rendőrségig – a konkrét intézkedések helyett inkább „felkéréseket” küldözgettek a vállalatnak, hogy csökkentsék a levegő szennyezését. Aztán egy – évekig elnyúló – per végén, tavaly novemberében a nagybecskereki Gazdasági Bíróság gazdasági vétség miatt hárommillió dináros pénzbüntetésre ítélte a Prekom állati tetemeket feldolgozó üzemet. Emellett három felelős személyt a vállalatban 30–50 ezer dináros pénzbüntetéssel sújtotta.

A legnagyobb büntetés pedig az lett volna, hogy három évre betiltják az üzem működését. Ez utóbbi azonban csak feltételes büntetés lett. Ugyanis az ítélet szerint ez feloldható előbb is, hogyha a vállalat bizonyos határidőn belül felszereli a szűrőket és megállítja a kellemetlen szagok kibocsájtását. A szűrőberendezés (egy részének) felszerelésével végül is elodázták a gyár (ideiglenes) bezáratását. Viszont a veszélyeztetett városrészen élők gondjai maradtak. A levegő szennyezése ugyanis némileg csökkent, de a kellemetlen szagok időnként megjelennek.

Az ítélet ráadásul még nem is jogerős. A hulladék-feldolgozó ugyanis fellebbezett, mert szerintük a bűz megítélése szubjektív kategória, amit az eljárás folyamán, személyes vélemények alapján nem sikerült rájuk bizonyítani.

A nagybecskereki hulladék-feldolgozó 1984-ben épült, az akkortájt a szomszédságában még jól működő BEK húsfeldolgozó üzem szükségleteire. A vágóhíd tönkrement, az állati tetemeket és hulladékot feldolgozó üzem viszont maradt. Jelenleg a Matijević társaság tulajdonában van. A komolyabb gondok pedig akkor kezdődtek, amikor az ország minden részéből elkezdték ide hordani az állati maradványokat.

Az országban négy ilyen kapacitás működik. Szükség van rájuk, szinte alig győzik a munkát. Egyes vélemények szerint a nagybecskereki üzem az új szűrők ellenére is szennyezi a levegőt. A megoldást egy teljesen új technológiát alkalmazó üzem megépítésében lehetne keresni. Egy ilyen befektetés három millió euróba kerülne.