2024. április 26., péntek

Rózsaszín és sós

Szauna, masszázs és új ételkínálat szerepel a pacséri tófürdő üzemeltetőinek rövidtávú tervei között – Barlangfürdőt is terveznek

Pacséron, a szerb–magyar határtól nem messze egy természeti csodával ismerkedhetnek meg a nyugalomra és kikapcsolódásra vágyó turisták. A világ minden táján feltörekvőben van az idegenforgalom, ezért 2005-ben született meg itt egy fürdő kialakításának ötlete. A kút fúrásával 2010-ben készültek el, és gyorsan kiderült, hogy a Kárpát-medencére nem jellemző eret sikerült találniuk. A mélyről feltörő színes víz magas ásványianyag-tartalma miatt hamar gyógyvíz minősítést kapott. A központ 2014-ben nyitotta meg kapuit, és azóta is töretlen a látogatottsága.

Töretlen látogatottság az első naptól kezdve (Fotó: Gergely Árpád)

Töretlen látogatottság az első naptól kezdve (Fotó: Gergely Árpád)

Szabolcski Szabolcs (Fotó: Gergely Árpád)

Szabolcski Szabolcs (Fotó: Gergely Árpád)

Magyarországon körülbelül 250 termál-, élmény- és gyógyfürdőt működtetnek, viszont a kis bácskai faluban felfedezett vízminőség kiemelkedik az ottani átlagból is. A faluban nem működik nagyobb ipari létesítmény, a levegő nem szennyezett. A fürdő elhelyezkedése egyébként teljesen autentikus, a falu egy mélyebb pontján, egy szép völgyben alakították ki a mesterséges tavat. A helyet egy nagy akácos öleli körbe, ami kellemes parkolási lehetőséget biztosít a távolról érkezőknek. Kicsik és nagyok egyaránt jól érezhetik itt magukat, mert a belépőjegy megvásárlásával ingyen használhatóak a játszóterek, a napágyak és a stílusosan kialakított napellenzők is. A tó melletti épületben öltözők és egy vendéglátóipari létesítmény is van, ahol üdítőket, fagylaltot, kávét, lángost, palacsintát és sült krumplit is vehetnek a vendégek.

Szabolcski Szabolcs, Pacsér helyi közössége tanácsának elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a gyógytó vízfelülete csaknem 2000 négyzetméter, legmélyebb pontja pedig 1,6 méter. A víz mintegy 1400 méterről tör fel és 72 fokosan érkezik a felszínre, a tó medrébe érve pedig 28–32 fokra hűl le. Lítium, nátrium, kálium, ammónia, magnézium, kalcium, hidrokarbonát-stroncium, klór, bróm, jód, fluor, szulfát és nitrát található benne. A jódnak és brómnak köszönhetően hol lilás, hol rózsaszínre változtatja árnyalatait. Másik sajátossága, hogy egy literben 22 gramm só található, akárcsak a tengervízben. Ízületi, csont-, bőr- vagy légúti megbetegedésekkel küzdőknek ajánlják, ezért a rehabilitációs céllal érkezőknek kiváló lehetőséget nyújt a gyógyulásban. Enyhíti az izomhúzódások és érrendszeri megbetegedések tüneteit, emellett nyugtatóan hat még a stresszes életet élőkre is.

– Egyedi tófürdővel rendelkezünk. Az elgondoláskor nem medencét szerettünk volna kialakítani, hanem egy újdonságot létrehozni, ezért alakítottuk ki kis apró kövekből a tófürdőnket. Ez, a miénk, egyedi pacséri terméknek mondható. A hőmérséklete állandó, de ez az időjárástól is függ. Ha melegebb idő van, akkor tartja a hőmérsékletét, ha fúj a szél, akkor kicsit lehűl, de 29–30 fok álladóan meg szokott maradni. Jótékony hatással van a bőrbetegségekre, a légúti megbetegedésekre. A bőrelváltozásokkal érkező vendégeink rövid időn belül tapasztalhatják, hogy a víz kifejti jótékony hatását. A szívbetegeknek viszont nem ajánlott a sós, meleg víz. A víz színe is egyedinek számít. Évente változik az árnyalata, hol lilás, hol barnás, de már volt rózsaszín is. Ez a változás valószínűleg a napfény hatására történhet. Idén sötét lilás, és szerintem ez a legszebb – nyilatkozta Pacsér helyi közössége tanácsának elnöke.

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt (Fotó: Gergely Árpád)

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt (Fotó: Gergely Árpád)

Mivel a fürdőt a kezdetekben csak főszezonban, összesen három hónapig tudták üzemeltetni, ezért felépítettek egy 700 négyzetméteres alapterületű, fedett termálfürdőt is, amiben két, összesen mintegy 200 négyzetméter felületű medence várja a látogatókat.

– Mivel az időjárás eléggé korlátozza a működést, ezért lehetőségeinkhez mérten egy zárt medencét is kialakítottunk. Az egyik medence vize 31 fokos, a másiké pedig 33. Így már az év 365 napján tudjuk fogadni a vendégeket. Ez az egész gyógyfürdő fenntartása szempontjából nagy előrelépést jelent, hiszen nem csak a nyári szezonra vagyunk korlátozva. Ha nyáron rossz idő van, az emberek be tudnak menni, megvárhatják, amíg elmúlik, majd ismételten kimehetnek, de a benti medencékbe telített gyógyvíz is ugyanúgy kifejti a hatását. A beruházás előtt az emberek rossz időben otthon maradtak vagy amint rosszra fordult az idő, haza is mentek innen, de ez a probléma most már nem fenyeget bennünket – részletezte a helyi közösség tanácsának elnöke.

A fürdő folyamatosan fejlődik. Szauna is helyet kapott az épületben és a masszázsszolgáltatást is bevezetik. A fürdőturizmus az egész falu lakosságának megmaradását is biztosíthatja, a tófürdőben helyieket alkalmaznak, akik között sok a fiatal.

– A pályázati lehetőségeket mindenképpen ki szeretnénk használni. Lehetőségeinkhez mérten a jelenlegi fedett medence mellé fel szeretnénk építeni egy ikerépületet, mert télen nagyobb igény mutatkozik rá. A hosszú távú terveink között szerepel a tó melletti löszfalban kialakítani egy barlangfürdőt. Ez egy több éves nagy projekt, anyagilag is és megvalósítás szempontjából is. Vagy fázisokban vagy egyszerre szeretnénk elvégezni a munkálatokat. A mostani idényben kisebb fejlesztéseket eszközöltünk, szauna- és masszázs-szolgáltatásokat fogunk bevezetni. Ez is már próbastádiumban áll. Van néhány technikai feltétel, amiknek eleget kell tenni ahhoz, hogy üzembe helyezhessük. Szeretnénk a konyhánkat is bővíteni, eddig lángossal, sült krumplival és palacsintával szolgáltunk, de a későbbiekben pljeskavicát, hamburgert és csevapot is kínálnánk a vendégeknek. Az embereknek tetszik az, amit eddig itt megvehettek, de hússal is szeretnénk bővíteni a menüt – mesélt a tervekről Szabolcski Szabolcs.

Ha rossz az idő, bent is lehet élvezni a víz gyógyhatását (Fotó: Gergely Árpád)

Ha rossz az idő, bent is lehet élvezni a víz gyógyhatását (Fotó: Gergely Árpád)

A pacséri tófürdő előtt a parkolóban szabadkai és topolyai, zentai, újvidéki, belgrádi, zombori, magyarkanizsai, nagybecskereki meg magyarországi rendszámtáblás autót is láthatunk. A kisebb települések számára a falusi turizmus egy kitörési pont, így Pacsérnak is az. Ezt a helyi lakosság is felfedezte a fürdő kiépülése után, ezért többen magánszállásokat kínálnak az ide látogató turistáknak. Az apartmanokat hirdetőtáblákkal népszerűsítik a falu több pontján, a közösségi portálokon és az internetes nemzetközi szállásfoglalási weboldalakon. A szálláshelyek így folyamatosan bővülnek, a külföldről vagy a távolabbról érkező vendégek több napot is eltölthetnek a fürdőtelepüléssé alakult Pacséron.

– Célközönségünk az idősebb korosztály vagy a családos középkorúak, ők látogatnak el hozzánk a legtöbbször. A nyugodt környezet vonzza őket, pihenni jönnek ide, nálunk nincs nagy nyüzsgés, mint amilyen a wellnessben vagy a fürdőben. Hangzavar sincs, a gyerekek játszótéren játszhatnak. Nem vezettünk arról statisztikát, honnan érkeznek hozzánk a látogatók, a kint parkoló gépjárművek rendszámtábláiból látjuk, hogy egész Vajdaságból jönnek meg Belgrádból, Magyarországról is. Több magyarországi portálon is megjelenik a kuriózumnak számító színes vizünk. A faluban az utóbbi időben jó pár szálláslehetőség is kialakult. A helyiek felfedezték a lehetőséget, és magánszállásokat alakítottak ki. Aki ide látogat, több napot is el tud itt tölteni – magyarázta Szabolcski Szabolcs.

Badis Rózsa Csantavérről érkezett édesanyjával és barátnőivel.

– Most vagyok itt először a fürdőben és nagyon jól érzem magam. Hallottam, hogy nagyon jó gyógyhatása van és emiatt döntöttem úgy, hogy ide látogatok. Kíváncsi voltam rá, és most úgy látom, hogy máskor is eljövök majd. Öten jöttünk most el. Más fürdőbe is szoktunk járni, voltunk már Mórahalmon és Bécs környékén, Magyarországon is körbejártuk már ezeket a gyógyhatású helyeket. Idén a tengerre is elmegyünk majd, a bolgár partra – mondta Rózsa.

Marija is új látogatója a fürdőnek, kérdésünkre azt nyilatkozta, tetszik neki a hely és mindenképpen visszatér majd ide.

– Zomborból érkeztünk. Nagyon élvezzük a fürdő örömeit. Családdal, barátokkal minden nyáron fürdőhelyeket látogatunk. Magyarországra is szoktunk járni. Igyekszünk mindig új helyeket találni. Most láttuk meg, hogy zárt fürdő is van, azt fogjuk hamarosan kipróbálni. Nehezen találtunk ide, mert nincs elég táblával ellátva az ide vezető út, és reklámot is alig látni a fürdőről. Legközelebb biztosan gyorsabban idetalálunk – nyilatkozta Marija.

Molnár Zoran (Fotó: Gergely Árpád)

Molnár Zoran (Fotó: Gergely Árpád)

Grubac Dragan (Fotó: Gergely Árpád)

Grubac Dragan (Fotó: Gergely Árpád)

Molnár Zoran Szivácról érkezett, már második éve látogatja a fürdőt.

– Mindenki azt mondta, hogy a víznek gyógyhatása van, ezért a családot is elhoztam most magammal. A belépő ára nagyon kedvező, és a fürdőt is nyugodt környezetben lehet élvezni. Számomra most kezdődött el a fürdőidény, nem volt eddig lehetőségem máshova elmenni, de nem is fogok, mert nagyobb utazásra nincs anyagi lehetőségem – részletezte Zoran.

Grubac Dragan, feleségével, Milutinkával és barátnőjükkel jöttek el Pacsérra Kiskérről. Már első látogatásuk során beleszerettek a helybe és állandó vendégei lettek a fürdőnek.

– Tavaly olvastam először erről a fürdőről az interneten. A feleségemmel és annak barátnőjével járunk ide, igyekszünk minél többször eljönni. Idén ez a tizedik alkalom, hogy itt vagyunk. A feleségemnek reumája van, és az ízületeinek nagyon jót tesz a gyógyhatású víz. Itt minden tiszta, az emberek kedvesek, nyugodt a környék. Nyugdíjasok vagyunk a feleségemmel, és mindig jól érezzük itt magunkat. Akinek lehet, mesélünk róla, és eddig azt hallottuk, hogy sokaknak segített a víz – mesélte lelkesen Dragan.

A belépőjegy-árakat a gazdasági viszonyokhoz alakították, így a felnőtteknek és 14 év feletti gyermekeknek 300 dinárba kerül, 4 és 14 év közötti gyermekeknek 200 dinár, a 4 év alattiak számára pedig ingyenes a belépés. Családi belépő is van, a gyermekek létszámától függően 600 vagy 800 dinárba kerül. A szervezett csoportos belépőjegy 200 dinárba kerül fejenként. Havi bérletet is lehet vásárolni, a felnőtteknek 4000 dinárba kerül, míg 4-től 14 éves korig 2500-ba. A helyiek fél áron vehetik igénybe a fürdőt, ami a hét minden napján 11 és 19 óra között fogadja a látogatókat.