2024. április 26., péntek

Hogy a dinnye?

A szabadkai piacokon görög-, sárga- és cukordinnye is kapható – A görögdinnye ára jelenleg 35 dinár körül alakul

A nyár talán egyik legkedveltebb gyümölcse a jó, édes görögdinnye. Amellett azonban, hogy finom, a dinnye egészséges is, hiszen magas víztartalma kedvezően befolyásolja a veseműködést. Épp ezért ajánlatos minél többet fogyasztani belőle. Különösen azért, mert erre jobbára csak a nyári hónapokban van lehetőségünk.

A görögdinnye ára jelentősen csökkent az elmúlt hetekben (Fotó: Gergely Árpád)

A görögdinnye ára jelentősen csökkent az elmúlt hetekben (Fotó: Gergely Árpád)

Városunkban is már javában tart a dinnyeszezon. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy a piacokon nagy a választék a dinnyefélékből. A napokban mi is ellátogattunk néhány szabadkai piacra, hogy az árak után érdeklődjünk. Elöljáróban megállapíthatjuk, hogy a legutóbbi piaci látogatásunk óta a görögdinnye ára jelentősen csökkent. Ugyanis míg néhány héttel ezelőtt a görögdinnye kilója még 50 dinár volt, most 35 dinár körül alakul. A sárgadinnye ára viszont igen széles skálán mozog a gyümölcs minőségétől függően. Persze a korábbi 50–70 dináros kilónkénti ár itt is jelentősen csökkent.

Dinnyefélékből a legnagyobb választékot a vásárlók a Tejpiacon találják. Mivel nagy a kínálat, több elárusító is félbevágott dinnyével igyekszik megmutatni a vásárlóknak, hogy az ő terméke a legszebb. Vannak, akik azt is vállalják, hogy meglékelik a dinnyéjüket. A görögdinnye kilogrammonkénti ára itt 30 és 40 dinár között mozog. Sárgadinnyét már találni kilónként 15–20 dinárért is, de a minőségesebbek ára 25–30 dinár dinár körül alakul. A cukordinnye kilója 50 dinár.

A Tesla-telepi piacon a görögdinnye kilója 35 és 45 dinár között van, a sárgadinnye kilója 60 dinár, de találtunk olyan helyet, ahol darabját árulták 50 dinárért. Persze ezeknek a mérete és a minősége is hagy némi kivetnivalót maga után.

A Harcosok sorakozója lakótelepen levő Zöldike piacon a görögdinnye ára 30–35 dinár körül alakul, de itt találtunk olyan árusokat is, akik még mindig 50 dinárért árulják a görögdinnyét. A sárgadinnye ára 30 és 40 dinár között, míg a cukordinnye kilója 50 dinár körül alakul.

A sárgadinnye ára minőségtől függően változik (Fotó: Gergely Árpád)

A sárgadinnye ára minőségtől függően változik (Fotó: Gergely Árpád)

Ám nemcsak a város legnagyobb piacain, hanem a kisebb piacokon is, mint amilyen a Vasutas településen található, szintén lehet venni dinnyét. Itt a görögdinnye kilója 35, a sárgadinnyéé pedig 40 dinár.

Végül megnéztük az egyik nagy üzletlánc boltjában is, hogy mennyibe kerül a dinnye. A piaci árakhoz képest nem tapasztaltunk nagyobb árkülönbséget. A görögdinnye kilója itt 30 dinár, a sárgadinnyéé viszont 35 dinár.

Nyitókép: A görögdinnye ára jelentősen csökkent az elmúlt hetekben (Fotó: Gergely Árpád)