2024. április 26., péntek

Mindenkinek idegen

Juris Kursietis: Oleg

Az európai mobilitás nélkülözhetetlen eleme a vendégmunkás, aki többnyire valamelyik balkáni vagy közép-keleti országból érkezik dolgozni egy nyugati országba. Mindenkinek megvan a saját oka, hogy miért hagyja maga mögött otthonát, a cél azonban mindig ugyanaz: megkeresni a rávalót a tisztességes élet biztosításához. Aztán valaki kinn marad, másvalaki pedig idővel visszatér a hazájába. Nyilván minden vendégmunkás egyedi történettel rendelkezik, azonban a legtöbb ilyen történet néhány jól bevált forgatókönyv szerint kezdődik. Az egyik közülük a következőképpen hangzik: a családfenntartó több másik férfi társaságában kimegy a célországba, egy gyárban munkát vállal, munkásszállón vagy közös lakásban él több munkatársával együtt, a megkeresett pénz java részét pedig hazaküldi a családjának.

A felvázolt felállásban és szándékkal érkezik Juris Kursietis Oleg című filmjének címszereplője is többedmagával Lettországból Belgiumba, ahol hentesként egy húsfeldolgozó üzemben kap munkát, a megkeresett pénz egy részét pedig hazaküldi a nagyanyjának. A nappal a munkáé, az este pedig a lakótársakkal való laza társalgásé. Kezdetben minden az eltervezett menetrend szerint működik, amikor egy sajnálatos baleset miatt, amiről egyébként nem tehet, Oleg elveszíti a munkáját. A kétségbeesett fiatalembernek egy lengyel származású férfi, Andrzej felkínálja a segítségét, munkát ígér neki, magához költözteti tágas otthonába, ahol rajta kívül sokan mások is élnek, s lengyel útlevelet készíttet neki. Úgy tűnik, Olegnek mégiscsak sikerül gyökeret vernie, de mivel bizonyos idő eltelte után sem fizetnek neki, egyre inkább korlátozzák mozgásszabadságát, majd telefonja és pénztárcája is eltűnik, lassan rá kell döbbennie, hogy a lengyel migránsmaffia karmába került.

Oleg története a vendégmunkáslét árnyékos oldalát mutatja be, a megfelelő okmányokat nélkülöző, szociális ellátással nem rendelkező, nyelvet alig beszélő egyén kiszolgáltatottságát, aki könnyű préda a kizsákmányolásra a bűnözők részéről. A főhős egyszer ugyan megpróbál elszökni, de brüsszeli kiruccanása kudarcba fullad, gyorsan ráébred, hogy senki sincs, aki segítsen rajta, legfőképpen azért, mert a helyiek előítéletesek az idegenekkel szemben, Oleg pedig saját meglátása szerint mindenkinek idegen. Idegensége minden gesztusában és megnyilvánulásában tetten érhető. Valentin Novopolskij pazar alakítást nyújt a címhős szerepében, komor tekintetéből akkor is határtalan szomorúság árad, amikor néha elmosolyodik. Hozzá hasonlóan remekel Dawid Ogrodnik is a kiszámíthatatlan Andrzej megformázásában. Juris Kursietis rendező olyannyira magas fokon tartja a feszültséget, hogy a néző a film végére úgy érzi magát, mint az Oleg megpróbáltatásait keretező allegorikus történetben szereplő áldozati bárány. Ehhez az érzéshez a kézikamera használatából eredő, hol erősebben, hol gyengébben rezgő felvételek is hozzájárulnak, amelyek mindvégig kiválóan érzékeltetik a főhős zaklatott lelkiállapotát.

Oleg. Rendező: Juris Kursietis. Forgatókönyvíró: Liga Celma-Kursiete, Juris Kursietis, Kaspars Odins. Producer: Aija Berzina, Alise Gelze. Operatőr: Bogumil Godfrejow. Vágó: Matyas Veress. Szereplők: Valentin Novopolskij, Dawid Ogrodnik, Anna Próchniak, Guna Zarina. 84 perc, 2019, Lettország, Belgium, Franciaország.