2024. április 26., péntek

Üdülés díja csak középárfolyamon

Az idegenforgalmi ügynökségek nem juthatnak többet pótkeresethez árfolyamkülönbségek alapján

Külföldi turistautak díjának feltüntetésekor és megfizettetésekor a jövőben a dinár hivatalos középárfolyamát alkalmazzák.

A Szerb Nemzeti Bank javaslatára ezt írja elő a köztársasági parlament által elfogadott új kereskedelmi törvény. A jegybank közleménye szerint ezzel a módosítással a külföldi üdülések díja nem függ majd a bankok által meghatározott napi eladási árfolyamtól.

Az új megoldás szerint a turistairodákhoz forduló polgárok így sokkal biztosabban tervezhetik az üdülésre szánt kiadásokat, hiszen a hivatalos középárfolyam a Szerb Nemzeti Bank törekvéseinek köszönhetően évek óta stabil szinten van. A törvény a jövőben lehetetlenné teszi, hogy az idegenforgalmi ügynökségek az árfolyamkülönbségek alapján pótkeresethez jussanak, az ügyfelek kárára.

A kereskedők az eddigi, de az új előírások szerint is dinárban kötelesek feltüntetni az árakat, egyes esetekben azonban külföldi valutában is feltüntethetik, a külföldi turistautak pedig az ilyen kivételes esetek közé tartoznak. Ilyenkor azonban azt is jelezni kell, hogy a dinár hivatalos középárfolyamát alkalmazzák. Az új kereskedelmi törvény a jövő héten, július 30-án lép életbe.