2024. április 26., péntek

Mintaszúró műhelyt adtak át Zentán

Ünnepélyes szalagátvágással nyitották meg a Kiss György hagyatékából kialakított műhelyt

A Rozetta Kézműves Társaság a megalakulása óta kiemelt figyelmet szentel a különféle műhelymunkáknak, a régi népi technikák megőrzésének, továbbörökítésének.

Nagy Abonyi Ágnes, Domány Katalin és Horváth Mária az ünnepségen (Szabó Nóra felvétele)

Nagy Abonyi Ágnes, Domány Katalin és Horváth Mária az ünnepségen (Szabó Nóra felvétele)

A társaság tagjai igyekeznek megteremteni a megfelelő helyet, időt és természetesen az anyagi forrásokat is ahhoz, hogy munkájukat színvonalasan, megfelelő körülmények között végezhessék. A közös munka helyszíne a zentai Népi Technika székházának két terme. Ezek közül a főépületben lévő irodahelyiségből alakították ki a mintaszúró, sablonkészítő és drukkolóműhelyt, amelyet hétfő délután, ünnepélyes keretek között adtak át rendeltetésének.

A mára már kihalófélben lévő munkák eszközeit lelhetjük fel a teremben, a hímzőmintaszúró gépet, amely a leendő hímzésekhez készülő előnyomatokat viszi fel a pauszpapírra, ezenkívül több mint ötezer mintasablont, amelyek rendszerezve, katalogizálva vannak fiókos irattartókba helyezve, ezzel is megőrizve azokat a motívumkincseket, amelyeket Kiss György zentai mintaszúró készített munkássága során. A kézműveskultúra ezen ágának megőrzése és továbbadása érdekében alakították ki ezt a helyiséget, ahol könnyen rá lehet bukkanni olyan sablonokra, amelyeket műhelymunkák, kézműves-foglalkozások és táborok alkalmával is elő lehet majd venni.

Domány Katalin a mintaszúró műhely átadása előtt (Szabó Nóra felvétele)

Domány Katalin a mintaszúró műhely átadása előtt (Szabó Nóra felvétele)

– Nagyon örülök annak, hogy méltó kezekbe kerültek ezek a minták, édesapám munkái, illetve a mintaszúró gépe, valamint a műhelyfelszerelése. Az az igazság, hogy eléggé nehezen váltam meg ezektől a mintáktól, hiszen erősen kötődöm hozzájuk. Amikor nyugdíjba mentem, én is csináltam, de nyomába sem érhettem az apukának, ő ugyanis valóban gyönyörűen szúrta a mintákat – fogalmazott Domány Katalin, akitől a Rozetta Kézműves Társaság megvásárolta édesapja, Kiss György hagyatékát, egy mintaszúró és drukkolóműhely teljes eszköztárát. Domány Katalin hozzátette, hogy manapság kiemelten fontos lenne terjeszteni ezt a fajta kézimunkázást, ami már kezd kikopni, eltűnni. Nem szabad hagyni, hogy feledésbe merüljön, hogy eltűnjenek azok az értékek, amelyeket szüleink, nagyszüleink ránk hagyományoztak, hiszen – ahogyan fogalmazott – a munkákon keresztül jobban meg tudjuk becsülni a minket körülvevő világunkat, otthonunkat vagy éppen a viseletünket alkotó munkákat, kiegészítőket.

– A szakmai tevékenységek elősegítésére, a hímzősablon-mintaszúró és előnyomó műhely kialakítására tavaly pályáztunk az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnél, a Csoóri Sándor Alapnál. A pályázatunk sikeres volt, így csakhamar meg is kezdődhettek a munkálatok. Fontos kiemelni továbbá azt is, hogy a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója és szakmunkatársai is sokat segítettek az eszközbeszerzés során, ugyanakkor a Rozetta Kézműves Társaság népi iparművészeti szakcsoportjának tagjai is aktívan közreműködtek a projektum sikeres megvalósításában – hangsúlyozta Nagy Abonyi Ágnes, a Rozetta Kézműves Társaság elnöke, aki elmondta, hogy a sikeres pályázat révén kétmillió forintot nyertek, ami lehetővé tette, hogy megvásárolják Kiss György zentai mintaszúró eszköztárát és több mint 5000 mintasablonból álló mintakincsét, amelyeket szakszerű tárolás útján tudtak rendszerezni a külön erre a célra kialakított archiválószekrényekben.

A jövőben várják az érdeklődőket, illetve azokat, akiket komoly gyakorlati szándék vezérel, hiszen a műhelyt azért alakították ki, hogy ezek a kincsek ne vesszenek el, továbbörökítsék őket, ezáltal a jövő nemzedéke is megismerje mind a technikát, mind a Kiss György által készített mintákat.

A műhely kialakításában közreműködött a Rozetta Kézműves Társaság több tagja is, többek között Balla Borbála, Bognár Klára, Horváth Mária, Kőműves Teréz, Mészáros Kiss Mária, Sóti Milánka, Szántó Elvira, Szentner Ottília és Szűgyi Zsuzsanna, akik a rendezésben, a válogatásban, a katalogizálásban és a helyretételben is sokat segítettek.

A műhely átadása alkalmából szervezett ünnepséget Szeles Veronika alkalmi produkciója tette ünnepélyesebbé, aki dunántúli népdalokkal örvendeztette meg az egybegyűlteket.