2024. április 26., péntek

Egy maroknyi ember a közösségért

Bemutatkozik a feketetói Csipet Csapat Művelődési Egyesület

Észak-Bánát egyik eldugott szegletében működik egy kis egyesület, amely céljául tűzte ki a helyben maradt lakosság közösségi életének fellendítését.

A Csipet Csapat oszlopos tagjai (Balázs Andrea felvétele)

A Csipet Csapat oszlopos tagjai (Balázs Andrea felvétele)

A Csipet Csapat nevet viselő szervezet hivatalosan csak egy éve működik, tevékenységük azonban már hosszú évek óta folyik a faluban és annak környékén. Az egyesület minden érdeklődő számára nyitott: a helyi magyarokat és szerbeket is egyaránt szívesen látja köreiben. Eddigi munkájukról és jövőbeli terveikről Bicskei Kornélia elnökkel és Ábrahám Ildikó alelnökkel beszélgettünk.

– Április elején ünnepelte egyesületünk az egyéves fennállását. A tavalyi év márciusában hivatalosan is bejegyeztettük a szervezetünket, viszont tudni kell, hogy már legalább öt-hat éve aktívan részt veszünk a helyi és környékbeli eseményeken. A kezdetekkor egy baráti társaság fogott össze, és valójában így alakultunk meg. Nem vagyunk túl sokan, de folyamatosan csatlakoznak hozzánk új tagok. Nem is baj ez, hiszen lassú víz partot mos – magyarázta Kornélia, aki hozzátette, hogy összesen tíz hivatalos tagja van az egyesületnek, ám rajtuk kívül természetesen több olyan személy is akad a faluban, akik állandó résztvevői az eseményeiknek. A Csipet Csapat eleinte aratóversenyeken vett részt, majd lassan kialakította a saját állandó foglalkozásait és rendezvényeit is.

– Az olyan eseményeket, mint például a hagyományápoló húsvéti tojásfestés, már korábban is megszerveztük, így mára öt-hat évesnek mondható ez a foglalkozás. Emellett minden pénteken tartunk különféle kézműves-műhelymunkákat, amelyeken hagyományos technikákkal alkotunk. A jövőben arra törekszünk, hogy olyan személyeket is meghívjunk ezekre az összejövetelekre, akik magas szinten művelik ezeket a tevékenységeket. Ha megkapjuk rá az anyagi támogatást, akkor mindezt meg is valósítjuk. Szerencsére köreinkben is vannak olyan szülők, akik ügyesek a különféle kézműves-tevékenységekben – magyarázta Ildikó, hozzátéve, a fentiek mellett a Csipet Csapat tagjai nagy figyelmet fordítanak a gyerekekre is, hiszen szívesen szerveznek játékokat a fiatalabb korosztály tagjai számára. Kornélia elmondta, hogy már több nagyobb, gyermekek számára rendezett fesztiválon részt vettek.

A Csipet Csapat vezetői a jövőbeli tervek kapcsán kifejtették, számos olyan elképzelésük van, amelyeket meg szeretnének valósítani. A tagok elszántságából és az utóbbi időszak sikereiből kiindulva valószínűleg nem is fognak megállni addig, amíg el nem érik a céljaikat.

– Mivel hivatalosan csak nemrég kezdtünk el működni, nagyon sok tervünk van a jövőre nézve. Minden hónapban legalább két eseményt szeretnénk megvalósítani. Ezek mellett az ünnepeinkhez kötődő hagyományos rendezvényeinket is szeretnénk megtartani. Idén egyik kiemelkedő tervünk, hogy a helyi katolikus egyház területén megszervezzük a karácsonyi ünnepségsorozatot, amely az adventi koszorú építésétől a karácsonyi vásárig négy héten át tartana – fejtette ki Kornélia. Ildikó hozzátette, mára már nagyon nagy feladattá vált számukra a gyerekekkel való foglalkozás, mivel kevesen vannak a faluban. Egyes korosztályok teljesen hiányoznak, ugyanakkor az azonos életkorúak közül is legfeljebb egy-kettő van. Így már nem nagyon tudnak csoportjátékokban gondolkodni. Ennek ellenére próbálnak alkalmazkodni a kialakult helyzethez, és a környező Egyházaskér, illetve Bánátmonostor fiataljait is igyekeznek bevonni a tevékenységükbe.

Az egyesület igyekszik kihasználni az anyagi támogatásokat, pályázati lehetőségeket. Húsvéti hagyományőrző rendezvényük például a csókai önkormányzat jóvoltából valósult meg, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Tanácsnál és a tartományi szerveknél is vannak folyamatban lévő pályázataik. A tagok szerint fontosak ezek az anyagi támogatások, most mégis egy saját székházra lenne a legnagyobb szükségük. A korábbi rendezvényeikre a feketetói általános iskola biztosított nekik termet, ami igen nagy segítséget jelentett számukra, mégis azt remélik, hogy a jövőben lesz olyan pályázati lehetőség, amelynek a segítségével saját épületet tudnak majd vásárolni.