2024. április 26., péntek
Európai Filmek 26. palicsi Fesztiválja

Zsűrizés után forgatás

A palicsi filmfesztivál egyik idei zsűritagja Béres Márta színművésznő

Amikor a palicsi filmfesztivál megnyitóján bemutatták az idei zsűritagokat, hangos éljenzés fogadta Béres Márta felkonferálását. A színművésznő ugyebár hosszú ideig a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulattagja volt, nagy sikerű színházi produkciókban játszott, de láthattuk néhány filmben is. Emellett évekig Vladimir Grbić színész mellett volt a palicsi filmfesztivál műsorvezetője. Ez a nyár viszont nem csupán azért jelentős a számára, mert zsűritagként térhetett vissza a filmfesztiválra, hanem mert első nagyjátékfilmes főszerepére készül. Erről és a fesztiválról beszélgettünk Palicson Béres Mártával.

Hogyan fogadtad a felkérést, miszerint zsűrizni várnak vissza?

– A zsűrizés nem tartozik a kedvenc tevékenységeim közé, mert nem annyira élvezem a hivatalos formákat. Viszont mindenképpen nagy öröm a számomra, hogy része lehetek a palicsi fesztiválnak. Nagyon a magaménak érzem, évekig a műsorvezetője voltam. Ami amellett szólt, hogy elfogadjam ezt a megtisztelő felkérést, pont az, hogy a palicsi filmfesztiválról van szó.

Mi a zsűri feladata?

– Az egyetlen dolog, amit tennünk kell, hogy a fesztivál idején megnézzük a versenyprogramban levő filmeket, azután ezeket értékeljük és megvitassuk kiknek ítéljük oda a díjakat.

Mely szempontok alapján fogsz dönteni?

– Nem nézem túlzottan szakmai szemmel, hogy mennyire suták vagy épp professzionálisak a filmes megoldások, vagy mennyire jó a forgatókönyv. Az elsődleges szempont nálam az, hogy hatott-e rám a film és hiteles-e. Nehéz lesz a dolgom, mert már az első nap olyan alkotásokat láttam, amelyek szerintem hitelesek voltak és hatottak is rám.

Milyennek látod az idei válogatást?

– Több éve kísérem a palicsi filmfesztivál programját és úgy vélem, hogy ez egy igazán jó szelekció. Már a kezdete bizakodással töltött el.

Élvezed a filmnézést Palicson?

– Egy kicsit más helyzetben vagyok, mint azok, akik távolabbról érkeztek ide, csak azért, hogy zsűrizzenek és ezen kívül más elfoglaltságuk nincs is. Engem az életem is ideköt. A zsűrizési teendők után hazabiciklizek, ahol vár a családom, a hároméves lányom, közben pedig új munkára is készülök. Egy kicsit nehéz okosan beosztani az időt ezekben a napokban, de nagyon jó az, hogy betekintést nyerhetek az új európai filmekbe. Amikor ugyanis megveszem a pattogatott kukoricát, leülök filmet nézni, akkor teljesen átadom magamat és azt nagyon élvezem.

Milyen új munkára készülsz?

– Először játszom majd főszerepet egy nagyjátékfilmben, amelynek a forgatása augusztusban kezdődik. Ez mérhetetlen örömmel és boldogsággal tölt el. Több meghallgatáson is voltam, amióta nem vagyok a Kosztolányi Dezső Színház tagja és sok nemet kaptam. A nyolcadik nem után egy olyan igen jött, amilyenre mindig is vágytam. Nagyon hálás vagyok, megerősített abban, hogy jó úton járok. Egy olyan közegbe kerültem, ahol kíváncsiak a véleményemre, együtt dolgozhatunk, együtt keressük a megoldásokat, alakíthatom a szövegemet, lényegében megértjük egymást.

Melyik filmről van szó?

– Eddig Verne Gyula a Holdon címmel tartottunk számon, de ez megváltozott, most a címe az, hogy Így vagy tökéletes. A film rendezője Varsics Péter. Nagyon igényes abban, amit csinál, rendkívül figyelmes, boldog vagyok, hogy az első filmem pont vele készül.

Hol lesznek a forgatások?

– Ez egy mai téma, Budapest különböző pontjain forgatunk majd.

Látni fogjuk a filmet Palicson?

– Nagyon remélem, hogy legközelebb már a film apropóján leszek a fesztiválon.