2024. április 26., péntek
UKRÁN VÁLASZTÁS

A Nép Szolgája az úr a parlamentben

Az államfőt támogató párt győzött, mégis külön Hangja lehet a kormánynak

Már a kormányalakítással foglalatoskodik Volodimir Zelenszkij ukrán államfő, mivel az őt támogató párt, a Nép Szolgája fölényes és bravúros győzelmet aratott a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson. Bár hivatalos végeredmény még nincs, a parlamenti erőviszonyok jól kivehetőek. Zelenszkijék abszolút többséget szereztek, mégis koalíciókötésről tárgyalnának az ötödik helyezett Hang párttal.

Nem politikust, sokkal inkább gazdasági-pénzügyi szakembert szeretne miniszterelnöknek Volodimir Zelenszkij ukrán államfő, akinek hatalmi támasza látványos, és – az ország függetlenségének 1991-es kikiáltása óta – példátlanul nagyarányú sikert ért el a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson. Az új kormány leendő vezetőjéről már tárgyalást is ajánlott Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekesnek, amit a megszólított nem fogadott el, de vissza sem utasított. A Hang párt vezetőjeként azzal érvel, hogy meg kell várni a voksolás végeredményét.

Volodimir Zelenszkij államfő (középütt) és stábja tapssal ünnepli a fölényes győzelmet (Fotó: AP via Beta)

Volodimir Zelenszkij államfő (középütt) és stábja tapssal ünnepli a fölényes győzelmet (Fotó: AP via Beta)

Tegnap ehhez hozzáfűzte: előbb a koalíciós megállapodás tartalmát is tanácsos lenne áttanulmányozni. Közölte ugyanakkor, hogy pártja ragaszkodik a törvény előtti egyenlőség elvének érvényesítéséhez, az oligarchák nélküli gazdaság megteremtéséhez, a parlamenti képviselők mentelmi jogának megszüntetéséhez és Ukrajna euroatlanti integrációjához. 

Bár a győztes abszolút többséget szerzett, és ezért nincs koalíciós kényszerben, a jelek szerint mégis segítőtárssal kormányozna. A (szavazatok 13 százalékával) második helyezett Ellenzéki Platform – Életért párttal azonban nem működne együtt, mert annak meghatározó tagjai, illetve társelnökei Moszkva-barát politikusok. A Krím-félsziget 2014-es orosz annektálása és a kelet-ukrajnai „eseményekben” tanúsított moszkvai viselkedés miatt Kijevben nem szívesen közösködik senki sem a Kremllel rokonszenvező politikai erőkkel.

A szintén dobogós Európai Szolidaritással sem állna össze a győztes, jóllehet a pártra a választók 8,6 százaléka voksolt. Az ok prózai: a harmadikként befutott Európai Szolidaritás elnöke Petro Porosenko, aki az ország előző államfője, illetve Zelenszkij fő vetélytársa volt a tavaszi elnökválasztáson.

Ha esetleg a 6,5 százalék körüli mandátumaránnyal büszkélkedő rocksztár Hangja meggondolná magát, kormánykoalíciós partnerként szóba jöhetne még a Julija Timosenko exkormányfő vezette Haza, amely a szavazatok 8 százalékát szerezte meg. Ha Zelenszkijék ezzel a párttal lépnének szövetségre, egy börtönviselt politikai vezetővel kellene közösködniük. Timosenko ugyanis 2011-től két évet és négy hónapot töltött rács mögött, mert a bírósági ítélet szerint 2009-ben miniszterelnökként önhatalmúlag kötött (hazája számára) előnytelen gázvásárlási szerződést Oroszországgal.

Az idő előtti választás ötlete a 41 éves Zelenszkijtől származik. A hivatalát május 20-a óta betöltő államfő korábban színész-komikusként kereste kenyerét. Ezúttal azonban nem tréfált, amikor a Hangnak (lényegében) koalíciós tárgyalást javasolt.

Annak ellenére, hogy a mögötte álló párt, A Nép Szolgája (amelyet A Nép Szolgálójaként is lehet fordítani) óriási előnnyel végzett az élen: a nem végleges eredmény szerint a szavazatok 42,5 százalékát söpörte be. Ezzel abszolút többséget (legalább 236, ám lehet, akár 250 mandátumot is) szerzett a 450 tagú parlamentben, ahová pártlistákról és egyéni jelöltként lehetett bekerülni.

A mandátumszerzéssel csaknem 22 párt és hatezer jelölt próbálkozott. Az ötszázalékos bejutási küszöböt végül öt politikai erőnek sikerült átlépnie.

Az elnököt támogató párt fölényes győzelme azt jelzi, hogy az eddigi politikai elitben csalódott lakosság (elsöpörve a vezetést) nemcsak kormányváltást, hanem mélyreható és mielőbbi politikai változást, megújulást is akar. Zelenszkij számára most az a legfontosabb, hogy minél több megbízható képviselő segítse a munkáját, mert olyan fontos kérdésekben ígért gyors törvényeket, amelyek elfogadásához minősített többség kell. Ez legkevesebb háromszáz képviselő beleegyezésével érhető el.