2024. április 26., péntek

A zentai „viszkis”

Kiss László kollekciójában ma már százhuszonhat különböző fajtájú whiskysüveg található

Nem, a zentai Kiss László, a magyarországi legendás bűnözővel ellentétben, soha nem követett el semmilyen bűncselekményt. Sőt, hivatásos tűzoltóként egyike azon helybeli hősöknek, akik egész életükben harcolnak a község területén fellobbanó vörös kakas ellen. Azt viszont nagyon kevesen tudják, hogy Kiss László már négy évtizede whiskysüvegek gyűjtésével foglalkozik szabadidejében, és kollekciójában ma már százhuszonhat különböző fajtájú whiskyspalack található, sőt olyan whiskyfajtái is akadnak, amelyekből több üres palackja is van.

Kiss László különleges gyűjteményével (Horváth Zsolt felvétele)

Kiss László különleges gyűjteményével (Horváth Zsolt felvétele)

A gyűjtő fiatal korában kóstolta meg először a gabonafélék erjesztésével, illetve lepárlásával, valamint fahordóban történő érlelésével készült égetett szeszes italt, amely nagyon megtetszett neki, így amikor egy alkalommal sikerült eljutnia Londonba, meg is vásárolta az első whiskyjét.

– Ez egy Watt 69 elnevezésű ital volt, akkor azonban még nem is gondoltam arra, hogy egyszer majd gyűjteni fogom ezeket az üvegeket, hanem egy idő után kialakult, mégpedig olyan módon, hogy innen kaptam, onnan kaptam egy-egy üveggel, közben persze nagy ritkán én is vettem egyet-egyet – mesélte beszélgetőtársunk, hozzátéve, hogy a Berlinben élő sógora, amikor csak hazalátogatott, minden alkalommal hozott neki egy üveggel, ügyelve arra, hogy olyat szerezzen be számára, amilyen még nem szerepel a kollekciójában.

A gyűjteményében kanadai, egyesült államokbeli és ír whiskysüveg is található, ugyanakkor van közöttük dél-afrikai, sőt még jugoszláv is. (A Leksikon YU mitologije című könyv szerint a Racke „skót” whiskyt német licenc alapján rövid ideig gyártotta az egykoron híres Navip italgyártó cég is, és azt mesélték róla, hogy könnyed füstös íze volt, amit azzal a szlogennel hirdettek, hogy „a munkásoknak és a falusiaknak legjobb a Racke whisky”. A szlogenje ellenére a whiskyt kedvelő „munkások és falusiak” a szocialista önigazgatás jegyében született ital helyett megelégedtek a „hanyatló Nyugat” olyan termékeivel is, mint mondjuk a Johnnie Walker, a Jack Daniel’s, a Teacher’s vagy éppen a Chivas Regal – a szerző megjegyzése.)

A beszélgetés során Kiss László elmondta, hogy a gyűjteményében lévő whiskyfajták mintegy 80 százalékát meg is kóstolta, a palackok egy részét ugyanakkor úgy szerezte be, hogy vendégségben megkínálták az itallal, ő pedig, miután kiürült, elkérte az üveget.

– Volt, amit már üresen kaptam, mert ismerőseim tudták, hogy gyűjtöm ezeket, így ideadták az üres üveget – mesélte beszélgetőtársunk, aki elmondta azt is, az üvegeket sokáig a szobájában a polcokon tartotta, később azonban kikerültek a garázsába, mivel a törölgetésükről sokszor megfeledkezett, a felesége pedig ezt olykor-olykor szóvá tette. A gyűjtemény egyik legérdekesebb darabja egy 7 decis McGuinness La Tour CN Tower kanadai whiskyspalack, amely a torontói televíziós tornyot formázza meg. Az aukciós oldalakon utánanézve egy (teli) üveg ebből 80 angol fontért (mintegy 10.600 dinárért) kelt el az egyik árverésen.

Kiss László, akinek gyűjteményét a MIRK Zentán megrendezett kiállításán is bemutatta, ahol második helyezést ért el különleges kollekciójával, elmondta, szívesen találkozna más, whiskysüvegeket gyűjtő személyekkel is, ezért korábban apróhirdetést is közzétett napilapunkban, arra azonban sajnos senki sem jelentkezett, pedig – mint ahogyan megjegyezte – szívesen csereberélne másokkal.