2024. április 26., péntek

Az Orchidea a legjobbak között

A közelmúltban zajlott le a kézimunkázók és kézművesek hagyományos kiállítása, a 49. MIRK.

Az Orchidea kézimunkacsoport tagjai az idei serlegekkel és a kishegyesi templomnak készülő oltárterítővel (Kiss Zoltán felvétele)

Az Orchidea kézimunkacsoport tagjai az idei serlegekkel és a kishegyesi templomnak készülő oltárterítővel (Kiss Zoltán felvétele)

A rangos rendezvénynek ez alkalommal a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskola biztosított helyszínt. A házigazda szerepét a Hesztia Női Egyesület töltötte be. A nagycsoportos versenyben topolyai nyugdíjas-egyesület keretében működő Orchidea kézimunkacsoport érdemelte ki az első helyet 1950 ponttal.

– A legtöbb, úgynevezett szabadrajzú munkát állítottunk ki a MIRK-en – tudtuk meg Mészáros Veronikától, az Orchidea kézimunkacsoport helyettes vezetőjétől. – Volt ezenkívül népi- és fehérhímzés, lyukhímzés, voltak gyűjtemények, illetve a kézműves munkák közül a csuhéból készült alkotások.

Hány tagú ez a csoport és milyen időközönként tartanak csoporttalálkozót?

– Harmincegy vagy harminckét tagú jelenleg a csoportunk. Nyugdíjasok képezik a tagságot és hetente, szerdánként találkozunk fél kettőtől fél ötig a topolyai Nyugdíjas-otthonban. Ilyenkor alkalmunk nyílik megismerni egymás munkáit, technikáit is, és sokat tanulunk egymástól. Segít egyikünk a másiknak egy-egy újabb minta, varrási technika elsajátításában.

Úgy tudom, jó kapcsolatokat tartanak fenn más környékbeli csoportokkal. Kikkel és milyen események alkalmával?

– Műhelymunkákra járunk egymáshoz, teadélutánokra a környező falvakba, városokba. Ilyenkor további ismerősökre és ismeretekre is szert teszünk. Közös kiállításaink is vannak egy-egy jelentősebb esemény, ünnep alkalmával. Nagyon szeretjük ezeket a találkozókat.

Hol láthatjuk legközelebb a csoport alkotásait?

– Amikor véget ér az egyik MIRK, utána máris azon dolgozunk, hogy ki milyen munkát készít a következőre, vagyis már készülünk a jövő évre. Időközben természetesen szervezünk alkalmi kiállításokat. Az ősz folyamán, szeptember–október táján szokták megszervezni a regionális kiállítást Óbecsén, amin eddig minden évben részt vettünk. Sajnos a hírek szerint az idén nem biztos, hogy meg tudják szervezni. Szeptember elején a topolyai Expón is megcsodálhatják a csoport munkáit az érdeklődők, illetve készül egy oltárterítő a kishegyesi templomnak közelgő ünnepükre.

Milyen az érdeklődés ma a kézimunkák iránt?

– A kiállítások alkalmával érdeklődéssel nézik meg őket, megdicsérik, hogy milyen szépek, de a fiatalabb nemzedék már kevésbé foglalkozik velük. Ezek a munkák időigényesek. Úgy az elkészítésük, mint a későbbi rendben tartásuk. A népi hímzéseket ugyanis szigorúan meghatározott anyagra és cérnával kell készíteni. Külön odafigyelést igényel a mosásuk, vasalásuk. Úgy látom, hogy a fiataloknak erre ma már nincs idejük. Inkább a könnyebb, egyszerűbb kézimunkák iránt érdeklődnek.