2024. április 26., péntek
VIZES VB

Magyarország már negyeddöntős

A magyar férfivízilabda-válogatott végig vezetve magabiztos győzelmet (13:11) aratott az Európa-bajnoki ezüstérmes Spanyolország ellen a kvangdzsui vizes világbajnokság C csoportjának rangadóján. A négyes másik mérkőzését, a 8:8-as döntetlennel záruló Dél-afrikai Köztársaság–Új-Zéland találkozót követően már az is biztossá vált, hogy Märcz Tamás együttese csoportelsőként zár, és egyenes ágon jut a negyeddöntőbe.

A spanyolok ellen egyértelműen a három negyeden át tartó kiváló védekezés hozta meg a sikert, a védők kiválóan semlegesítették a rivális legjobbjait, emellett a támadások jól sikerültek, a lövők jól használták ki az ellenfél hiányosságait. A záró játékrészben ugyan tapasztalható volt némi visszaesés, a spanyolok gyors lefordulásokkal kicsit közelebb tudtak férkőzni, ám a folytatást tekintve fontos, hogy fizikailag nem sikerült felőrölniük a magyarokat. Hat nap múlva újra egy nagyon fontos mérkőzés lesz, amelyen ismét a topon kell majd lennünk, de nem félek a folytatástól. Tudtuk, hogy ha ezt behúzzuk, akkor a rendelkezésre álló időben még feljebb tudjuk húzni a formánkat medencés és tornatermi edzésekkel, hogy még jobb állapotba kerüljünk. Minden lehetőséget, edzést, videózást megragadunk ennek érdekében” – nyilatkozta Märcz. Ugyan a dél-afrikaiak elleni csoportmérkőzés még hátravan, a papírforma alapján ott nem lehet problémája a magyar válogatottnak, a hat nap múlva esedékes negyeddöntőben pedig valószínűleg a Szerbia–Montenegró–Görögország hármas valamelyikével találkoznak majd.

Az, hogy az említett három csapat közül melyik jut egyenes ágon legjobb nyolc közé, illetve ki folytathatja a rájátszásban – és lehet később a magyarok ellenfele –, majd csak pénteken, az utolsó csoportkörben derül ki, hiszen tegnap Szerbia a várakozásoknak megfelelően nagyarányú győzelmet (22:2) aratott Dél-Korea ellen, míg a Montenegró–Görögország meccsen 10:10-es döntetlen született, így az A jelű négyes végső sorrendje még képlékeny. A szerbek a görögökkel találkoznak pénteken, a mérkőzés győztese biztos csoportelső, döntetlen esetén azonban majd a Montenegró–Dél-Korea párharc végkimenetele – pontosabban gólkülönbsége – is számít majd.