2024. április 26., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Kellett a nagyobb fogaskerék

Nyugodtan csordogáló, nem túl hosszú szakaszt teljesített a Tour mezőnye az első pihenőnapot követő etapon. A hamar meglógó szökevénycsoportban négyen voltak, a belga Aimé De Gendt mellett három francia, Lilian Calmejane, Stéphane Rossetto és Anthony Perez – utóbbiak valószínűleg a Bastille-napi (14-e) halvány hazai produkciót akarták ellensúlyozni.

Harminc kilométernél bukás kavarta fel az állóvizet, a nagy nevek közül Quintana és Porte ragadt hátul, de ők hamar felzárkóztak.

A legkitartóbb szökevényt, De Gendtet az utolsó ötösön belül fogta meg a mezőny, amely az enyhén lejtő befutón bőven 60 feletti tempóban száguldott. A szépen felvezetett sprintben sokáig úgy tűnt, Dylan Groenewegen megszerzi második etapsikerét, ám az utolsó métereken Caleb Ewan valósággal berobbant mellé, és néhány centivel előrébb lökte be kerékpárját – az ausztrál a szakasz előtt azzal viccelt, hogy a várhatóan hatalmas sebességű befutó miatt elöl a szokásosnál nagyobb fogaskereket raktak fel a szerelői.

Ma a Toulouse és Bagnères-de-Bigorre közti, két komoly hegyet felvonultató, bő 200 kilométeres etap van műsoron.

Végeredmény, 11. szakasz (Albi–Toulouse, 167 km): Caleb Ewan 3:51:26 óra, Dylan Groenewegen, Elia Viviani, Peter Sagan, Jens Debusschere a. i. stb.