2024. április 26., péntek
ÉCSKA

Lezuhant egy repülő Écskán

Akrobatikus repülés gyakorlása közben csapódott a földbe a sportpilóta

Vladimir Bulat (47) pilóta életét vesztette, amikor ma 8.30-kor az Écska repülőtér körzetében, a zsigmondfalvi (Lukićevo) határban, lezuhant Zlin 526F típusú sportrepülőgépével. A szerencsétlenség akrobatikus repülés gyakorlása közben történt és a szerencsétlenül járt pilóta volt az egyetlen utasa a légi járműnek.

A tűzoltóknak és az elsősegély-szolgálat dolgozóinak csak 13 óra körül sikerült kiemelni a pilóta holttestét a repülőgép roncsaiból. Ezt követően a munkagépekkel a földbe fúródott sportrepülőgépet is kiemelték.

A szemtanúk állítása szerint a repülőgép váratlanul irányt változtatott és az orrával a földbe csapódott, mintegy két méter mély krátert okozva. Egyelőre nem tudni, hogy a szerencsétlenséget a repülőgép meghibásodása vagy esetleg a pilóta hibája okozta-e.

A helyszínelést az ügyészség és a Légi baleseteket vizsgáló Központ emberei végezték el.

A belgrádi Vladimir Bulat az egyik legismertebb akrobatikus pilóta volt Szerbiában, egyben a nagybecskereki Falcons repülős klub elnöke is. A tavasszal házigazdája volt annak a légi bemutatónak, amelyet a kínai Shandong Linglong Tyre Co. Ltd. gumiabroncsgyár alapkőletétele alkalmából szerveztek az Écska repülőtéren. Akkor a kínai cég vezérigazgatója egy Galeb típusú repülőgépen Vladimir Bulat pilóta társaságában megtekintette a környéket.

Az Écska repülőteret 1942-ben a németek építették, katonai célokra (innen indultak a bombázók a mediterráni bevetéseikre). Ma is az egyedülálló vízelvezető rendszeréről emlegetik. A kifutópálya hossza 1800 méter, a repülőtér alapterülete pedig 1200 hektár.

A nagybecskereki sportrepülőteret 1990-ben költöztették át a várostól 7 kilométerre fekvő területre. Az elmúlt években többször is szó esett arról, hogy a szomszédságában lévő ipari övezetnek köszönhetően – amelyben mintegy húsz, zömében külföldi cég dolgozik – áruszállító központtá fejlődhet. Ez egyelőre csak terv maradt, viszont tény, hogy jelenleg az egyik legaktívabb ilyen létesítmény Szerbiában. Három pilótaiskolájuk van, négy repülőklub működik, a mezőgazdasági légi közlekedés is itt van megszervezve, általános célú repülőgép-karbantartó műhelyük van.