2024. április 26., péntek

Kevés cég van nők tulajdonában

Pályázatokon is hátrányos helyzetben vannak a férfiakkal szemben

Szerbiában a vállalkozásoknak, cégeknek csak a 31,7 százalékát birtokolják nők. A pályázatokon fejlesztési támogatásokat elnyerő vállalatok közül csak minden ötödiknek a tulajdonosa nő, mindez pedig pótlólagosan csökkentheti a nőknek az ország gazdasági fejlődéséhez való hozzájárulását – derül ki a NALED ( Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés) jelentéséből, melyet az ENSZ nőügyi szervezete számára készített.

A nemi egyenjogúság érvényesülésének több aspektusát mérték fel: a mikro-, kis- és közepes vállalatok köztársasági és helyi támogatási programjaiban való részvételt, valamint a civil szervezetek támogatására kiírt helyi önkormányzati pályázatokon és az innovációs alapok programjaiban való megjelenést.

– A köztársasági szinten 2016 és 2018 között lebonyolított hat pályázaton összesen valamivel több mint egymilliárd dinárt osztottak szét vissza nem térítendő támogatásként, ebből 841,5 milliót férfiak tulajdonában levő vállalatok kaptak, és csak 183,7 milliót azok a vállalkozások, melyeket nők vezetnek. Ez csupán 17,9 százalékos női részvétel – ismertette a közlemény szerint Stanka Pejanović, a NALED igazgatóbizottságának tagja, a Gorenje csoport végrehajtó alelnöke. Mint fogalmazott, a nőknek odaítélt minden dinárra 4,6 dinár vándorolt a másik nem zsebébe.

– Az elemzés azt mutatja, hogy a pályázatok egyformán nyitva vannak mind a férfiak, mind a nők számára, de számos indirekt korlátozás hozza a nőket hátrányos helyzetbe a férfiakkal szemben – összegezett Pejanović.

Példaként említette azt, hogy a pályázatok többnyire a feldolgozással és kivitellel foglalkozó cégeknek szólnak, ezekben viszont a nők hagyományosan kevésbé képviseltetik magukat. Az is közrejátszik a lemaradásukban, hogy a támogatási lehetőségeket leggyakrabban gazdasági társaságoknak kínálják fel, miközben a nők inkább családi vállalkozások vezetésére kaphatók, továbbá hogy a pályázatokon elsősorban a több munkást foglalkoztató, nagyobb cégek élveznek előnyt.