2024. április 25., csütörtök

Újra összegyűltek a fafaragók Oromhegyesen

Krisztus-szobor is készül a kilencedik alkalommal megszervezett alkotótáborban

Már a kilencedik fafaragó tábort tartják meg idén Oromhegyesen, ahol minden évben népes társaság gyűlik össze.

Katona Szonya ottjártunkkor Krisztus arcának megformálásán dolgozott (Puskás Károly felvétele)

Katona Szonya ottjártunkkor Krisztus arcának megformálásán dolgozott (Puskás Károly felvétele)

Az alkotók keze alól évről évre igen értékes munkák kerülnek ki, amelyeket azután a község falvaiban csodálhatnak meg az ott élők. A tavalyitól eltérően ezúttal az alkotótábort kevesebb résztvevővel szervezték ugyan meg, ám valamennyien ugyanolyan minőségi munkát végeznek, mint a korábbi években, hiszen kétségtelen, hogy a résztvevők közül mindenki a legjobb tudása szerint alkot. Az Ulmus Egyesület szervezésében idén egy ötfős csapat fúr, farag és vés nagy erőkkel, hogy azután munkájuk gyümölcsét ezúttal is a köz javára fordítsák.

Az oromhegyesi Atlantis Garden Disco Klub mögött felépített Alkotóház és környéke ottjártunkkor is a munka zajától volt hangos, a gépek berregése és a folyamatos kopácsolás is azt jelezte, hogy ott bizony igen kemény munka folyik. Szó szerint is kemény a munka, hiszen nem egyszerű a fába életet lehelni, hogy aztán valami egészen egyedi kerüljön ki az alkotók kezei közül. Nemzetközinek is mondható a tábor, ugyanis Magyarországról is érkeztek résztvevők, akik – ahogyan a fő szervező, Erdélyi István fogalmazott – napokon át együtt dolgoznak a lelkes amatőrökkel.

Az idei tábor három napon át tart, a befejezésig azonban még rendkívül sok munka áll a fafaragók előtt. Keddi látogatásunkkor éppen ezért még javában folyt a munka, és a résztvevők abbéli reményüknek adtak hangot, hogy a tábor végéig minden tervezett alkotást sikerül megvalósítaniuk.

– Az idei táborban a fő célunk az, hogy a tavaly elkészült betlehemi figurákhoz kifaragjuk az istállót, valamint egy „feltámadó Krisztus”-szobrot is készítünk idén, ami nagyjából kétméteres lesz, és egy négyméteres keresztet fog a kezében tartani. Ezeket az alkotásokat jó szokásunkhoz híven Magyarkanizsára utaztatjuk karácsonykor, a Jézus-szobor viszont itt, Oromhegyesen, az Alkotóház területén lesz felállítva – mondta el a tervek kapcsán Erdélyi István.

Nick Ferenc a népi motívumokkal való díszítését végezte (Puskás Ferenc felvétele)

Nick Ferenc a népi motívumokkal való díszítését végezte (Puskás Ferenc felvétele)

Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke Magyarországról érkezett az oromhegyesi táborba, amelynek évről évre visszajáró vendége, hiszen saját bevallása szerint igen sokat jelent neki a közös alkotás öröme.

– A „feltámadó Krisztus”-szobrot faragjuk éppen, amely egy négyméteres kettős keresztet tart a kezében, ennek a népi motívumokkal való díszítését végzem – magyarázta a magyarországi résztvevő, aki azt is elmondta, idén január 22-én, a magyar kultúra napján hozták meg a döntést, miszerint a jövő évi rendezvényükön Bácska lesz a díszvendégük a gálán, így most különösen fontos az ittlétük.

Katona Szonya Balástyáról érkezett a táborba. Kilenc éve foglalkozik fafaragással, valamint hat éve rönkszobrászattal.

– Régóta dédelgetett álmom volt a rönkszobrászat, itt pedig kamatoztathatom a tudásomat, már másodjára, ugyanis másodszor veszek részt a táborban. Istvánnal együtt dolgozunk Krisztus arcának megformálásában, ami tölgyfából készül, ezért reményeink szerint meglehetősen időtálló lesz – magyarázta Katona Szonya, aki saját bevallása szerint idén is különleges élményekkel gazdagodott a táborban, éppen ezért abban bízik, hogy a következő években is visszatérhet majd.