2024. április 26., péntek
FORMULA–E

Vergne a bajnok és a botrányhős

A Formula–E a hétvégén New Yorkban, közép-európai idő szerint a késő esti órákban futotta szezonzáró versenyeit, amelyek annak ellenére is tömve voltak feszültséggel, hogy Jean-Éric Vergne-től már nehéz lett volna elvenni a bajnoki címet. Az elektromos sorozat az első, amely autóversenyt vitt New York utcáira, abba a városba, ahova a Formula–1 évek óta sikertelenül próbálja betenni a lábát. Igaz, a nyüzsgéstől távol, Brooklyn negyed tengerparti szakaszán alakították ki a pályát, de a felhőkarcolók és a Szabadság-szobor így is különleges háttérként szolgálnak – immár harmadik éve.

A szezonzáró helyszínén hagyományosan két versenyt rendez a sorozat, ez volt az oka annak, hogy még nyitott maradt a bajnokság Vergne tetemes, 32 pontos előnye ellenére is. Mögötte viszont olyan sűrű volt a tabella, hogy rajta kívül még hét versenyzőnek is esélye volt a bajnoki címre, igaz, sokuknak csak elméleti. Az utolsó versenynapon Sébastien Buemi, Lucas di Grassi és Mitch Evans reménykedhetett még, de még akkor is győzelemre lett volna szükségük Vergne botlása mellett, hogy véghez vigyék a csodás fordítást. Végül nem kerültek ehhez közel, az egyéni pontversenyt gyenge hétvégéjével, egy kieséssel és egy 7. hellyel együtt is simán húzta be a francia, aki a Formula–E első kétszeres bajnoka lett a sorozat öt éve alatt. A csapatok között is a Vergne-t és André Lotterert foglalkoztató DS Techeetah örülhetett, miután az Audi nem tudott elég pontot gyűjteni a befogásukhoz.

A korábban az F1-et is megjárt francia ünneplését azonban beárnyékolta egy botrányos eset. Az első futamon, amikor baleset miatt Vergne-nek szárnycserére volt szüksége, a pilóta arra kérte csapatát a rádión, hogy csapattársát, Lotterert szólítsák fel a pályán való leparkolásra, hogy így kihajtson a biztonsági autó, és ő maga ne szakadjon le túlságosan a többiektől. A csapat nem tett eleget a kérésének, a versenybírók azonban kivizsgálták az esetet, és sportszerűtlen magatartása miatt egynapos „közmunkát” kell végeznie az FIA oldalán. A büntetés a bajnoki címére nem volt hatással. Az eset előhozta a Formula–1 hírhedt 2008-as Szingapúri Nagydíjának emlékeit, ahol Fernando Alonso azáltal nyert, hogy a Renault szándékos balesetre kötelezte csapattársát.

Bár a figyelem ezúttal nem annyira a győztesekre helyeződött, mindkét futam végig szoros küzdelmeket hozott, az elsőn Buemi, a másodikon Robin Frijns aratta le a babérokat. A Formula–E-ben most, nyáron következik a holtszezon, a hatodik évad november 22-én startol Szaúd-Arábiában, a mezőnybe pedig két új gyári csapatként megérkezik a Mercedes és a Porsche is.

A bajnokság végeredménye, pilóták: 1. Vergne 136 pont, 2. Buemi 119, 3. Di Grassi 108, 4. Frijns 106, 5. Evans 105 stb.

Csapatok: 1. DS Techeetah 222 pont, 2. Audi Sport ABT 203, 3. Virgin 191, 4. Nissan e.dams 190, 5. BMW Andretti 156 stb.