2024. április 26., péntek

A szabadságharc utolsó győztes csatája

A 170 évvel ezelőtti ütközetre emlékeztek Kishegyesen

A kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében tegnap délelőtt a kishegyesiek az 1848-as szabadságharc utolsó győztes csatájára emlékeztek. Elsőként ft. Brasnyó Ferenc plébános celebrált ünnepi szentmisét, majd a templom melletti szoborparkban alkalmi műsorral tisztelegtek a kishegyesi csata előtt, amely pontosan 170 évvel ezelőtt történt. A megemlékezésen többek között jelen volt Debreczeni Sándor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának alkonzulja, Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke, és az önkormányzat más tisztségviselői.

Debreczeni Sándor megkoszorúzza Guyon Richárd szobrát (Lakatos János felvétele)

Debreczeni Sándor megkoszorúzza Guyon Richárd szobrát (Lakatos János felvétele)

Pont 10 évvel ezelőtt kezdődött meg a kishegyesi szoborpark kialakítása Mátyás király szobrának elhelyezésével, mondta el ünnepi beszédében Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja. Ezt Guyon Richárd szobrának elhelyezése követte, s tették mindezt azért, hogy megmutassák, Kishegyes az egyetemes magyar történelem része. A magyar szabadságharc mai mértékkel mérve is modern elveket vallott, európai elveket, s megelőzte korát, fogalmazott beszédében Juhász Bálint.

–  Ez a felkelés felemelt és megkülönböztetett bennünket, magyarokat, és ez a csata egyedivé tesz bennünket, kishegyesieket. Ha megkérdezzük a magyar embert, hogy melyik a legszebb nemzeti ünnepünk, akkor nagy eséllyel azt mondja, hogy március 15-e. Ez nem véletlen, hiszen amikor Európa nemzeteinek kezén jobbára lánc csörgött, akkor a magyar nemzet fiai kardot ragadtak és a szabadságunkért harcoltak – mondta Juhász Bálint.

Az ünnepi műsor során Molnár Róbert színművész mondott hazafias szavalatokat, valamint a Fokos zenekar játszott alkalomhoz illő dalokat. A megemlékezés végén a jelenlévők elhelyezték a kegyelet virágait Guyon Richárd honvédtábornok, a kishegyesi csata magyar seregei parancsnokának szobra előtt. Magyarország főkonzulátusának nevében Debreczeni Sándor alkonzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Linka B. Gabriella tanácstag, a VMSZ nevében Juhász Bálint, valamint Kerekes Zoltán és Sándor István helyi szervezeti elnökök, a kishegyesi önkormányzat nevében Szűgyi István és Mohácsi Zoltán, a községi tanács tagja, a kishegyesi helyi közösség nevében Vörös Julianna tanácselnök-helyettes és Sipos Tibor titkár koszorúzták meg a szobrot.