2024. április 26., péntek
UNIVERSIADE

Három a magyaré

Egy arany- és két bronzéremmel zárta szereplését a magyar különítmény a nápolyi 30. nyári Universiadén: Tóth Krisztián még a viadal elején, a cselgáncsozók 90 kilogrammos kategóriájában szerzett egy bronzérmet, szombaton a női vízilabda-válogatott a házigazdákat legyőzve (8:7) jutott el az aranyig, míg a férfi pólócsapat az oroszok felett aratott diadallal (13:12 ötmétersekkel) érdemelte ki a bronzérmet.

A lányok a papírformának megfelelően parázs mérkőzést játszottak az olaszokkal, az első negyed még kiegyenlített játékot hozott (3:3), a folytatásban azonban fokozatosan elléptek Mihók Attila és Benczur Márton kiválasztottjai, a második játékrész egy-, a harmadik kétgólos magyar vezetést eredményezett. A záró felvonást villámgyors magyar gól nyitotta, így már három gól volt a differencia. Olaszországnak hatalmas csatában sikerült ugyan felkapaszkodnia 8:7-re, a döntőt egy Kiss Alexandra-kapusbravúr zárta, így a magyar női válogatott három ezüstérem után (2009, 2013, 2017) először állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A Horváth János és Keszthelyi Tibor vezette férfiválogatott kiválóan kezdte a bronzmeccset, ám az oroszok nem adták könnyen a győzelmet, a 10:10-es rendes játékidőt követően a fiúknak csak idegőrlő csatában, ötméterespárbaj során sikerült a maguk javára fordítani a találkozót.

Az egyetemisták és főiskolások olaszországi „olimpiáján” 18 sportágban 127 nemzet közel 6000 versenyzője mérte össze erejét. A magyar színeket 21 egyetem 105 sportolója képviselte – köztük a 26 vízilabdázóval.