2024. április 26., péntek
VIZES VB

A fiúk is megkezdték

A magyar férfivízilabda-válogatott húszgólos győzelemmel hangolt, döntetlen a szerb–montenegrói rangadón

Hétfőn a férfivízilabda-csapatok is megkezdték szereplésüket a kvangdzsui vizes világbajnokságon. A Märcz Tamás irányította magyar együttes a várakozásoknak megfelelően nagyarányú (24:4) győzelmet aratott Új-Zéland felett, azt is mondhatnánk, a fiúk bemelegítettek a legnehezebb csoportmeccsük előtt, szerdán Spanyolországgal találkoznak.

Miloš Ćuk keményen fogta Vladan Spaićot (Fotó: MTI)

Miloš Ćuk keményen fogta Vladan Spaićot (Fotó: MTI)

Tetszett, hogy diktáltuk az iramot, hiszen nem tudjuk, akár fontos is lehet a majdani csoportelsőség szempontjából a gólkülönbség. Brusztos meccs volt, jól reagáltunk arra is, hogy adogatták a kiállításokat, odafigyeltünk az emberhátrányokban. A külső körön könnyebben szórtak ki bennünket, olyanok is kipontozódtak, akik nem szoktak – kielemezzük, hogy mi történt, mire kell még jobban odafigyelni. Szinte számszerűen annyira nyertünk, mint a spanyolok Dél-Afrika ellen. Nekik ugyanolyan volt a felkészülésük, nem tudom, mi dönt majd. Talán, hogy ki akarja jobban a győzelmet, ki hibázik kevesebbet, ki lesz az, aki nem szalad bele csapdákba” – értékelt a lefújást követően a magyar szakvezető.

A szerbek a fiatal keret ellenére is nyerhettek volna Montenegró ellen, a nagyszünetig kezükben tartották a mérkőzést, több góllal is vezettek, ám a mérkőzés második felében jelentősen visszaesett a játékuk, az ellenfél visszajött a meccsbe, sőt a záró játékrészben már Dejan Savićék mentek az eredmény után. 10:8-as montenegrói vezetésnél, két és fél perccel a lefújást megelőzően a szerbek ismét magukra találtak – Mandić gólja visszaadta a reményt, Strahinja Rašović pedig kettős emberelőnyből egyenlített –, így sikerült a pontmentés (10:10).

Kaptak tőlünk ajándékba egy pontot, kizárólag magunkat hibáztathatjuk, a rossz harmadik negyeddel alaposan megnehezítettük a saját dolgunkat. Első meccs, ráadásul reggel fél kilenckor, szokatlan még a helyszín, a korai időpont, ez rendesen befolyásolta a játékunkat. Kell még egy kis idő, hogy az eddig elvégzett munka leülepedjen, hogy robbanékonyak és gyorsabbak legyünk. Jó, hogy az újoncok rögtön mély vízbe kerültek, megtapasztalták, milyen is éles helyzetben egy világversenyen játszani, a folytatás mindenkinek könnyebb lesz” – mondta a mérkőzés után Miloš Ćuk csapatkapitány. A szerb válogatott szerdán a házigazdával találkozik, majd pénteken Görögország ellen zárja a csoportküzdelmeket.

A magyarok közül még a szinkronúszók ugrottak medencébe tegnap, a csapat a 7. helyen végzett a highlight kűrben. Az Apáthy Anna, Dávid Janka, Di Franco Alice, Farkas Dóra, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hungler Szabina, Kassai Kamilla, Szabó Anna, Teravágimov Virág összeállítású együttes 77,5667 pontot kapott a gyakorlatára, amivel csak a thaiföldieket tudta megelőzni a mezőnyből. A magyar csapat a Hihetetlen család című rajzfilm betétdalára mutatta be kűrjét, rendkívül vidám hangulatú gyakorlatot láthattak a nézők. A vb-n most debütáló highligtban 2 perc 30 másodperc áll a csapatok rendelkezésére, a gyakorlatban inkább akrobatikus, látványosabb, közönségszórakoztatóbb, kevésbé művészi elemek szerepelnek.