2024. április 26., péntek

Sztrájkba lépnek a málnatermesztők

Egyesek azzal fenyegetőznek, hogy levágják az ujjukat

Az alacsony felvásárlási ár miatt ma öt perccel 12 óra előtt éhségsztrájkba kezdenek a Szerbiai Málna- és Szedertermesztők Társulása igazgatóbizottságának tagjai – jelentette be Dobrivoje Radović, az egyesület elnöke.

Közölte, hogy a legnagyobb felvásárlók 140-150 dinárt kínálnak a málna kilójáért, noha a Nemzeti Málnatanács illetékes bizottsága kiszámította, hogy a legalacsonyabb termelési ár 173 dinár – nem számítva a keresetet és a szállítási költségeket.

– A legnagyobb felvásárlók, a Sirogojno Company és a Stanić hűtőház zsarolnak bennünket, önköltségi ár alatti felvásárlást kínálnak, miközben a málna exportjából nagy hasznot húznak, és a paraszt kárára gazdagodnak – nyilatkozta Radović, és hozzátette: a málnatermesztőket elkeserítette, hogy a kereskedelmi minisztérium nem kapcsolódott be a felvásárlási ár kialakításába, Aleksandar Vučić államfő és Ana Brnabić miniszterelnök pedig többszöri kérésre sem reagált a tárgyalási indítványokra. A málnatermesztők csalódottak, elkeseredésükben egyesek azzal fenyegetőznek, hogy tiltakozásul levágják a saját ujjukat.

– Három éve veszteséggel termelünk, miközben a kereskedők megszedik magukat. A hegyvidéken nem foglalkozhatunk mással, mint állattenyésztéssel, burgonya- és málnatermesztéssel. Nem marad más hátra, mint hogy felhagyjunk az egésszel, és kiköltözzünk az országból. Itt csak gazdagok és nyomorgók léteznek, becsületes munkából nem lehet megélni – mondta reményvesztetten Radović.