2024. április 26., péntek

Banántermesztés hazai kertekben

A klímaváltozás következtében egyre több trópusi gyümölcs megterem

Míg a legtöbb hazai gyümölcsösben főként almát és szilvát termesztenek, Čačak közelében egy gazda úgy döntött, hogy banánnal próbál szerencsét, írja az Agrosmart portál.

Luka Genović a szomszédjától kapta a gyümölcsfacsemetét, amely egy cserépben volt. Ezután a déli gyümölcsöt egy napos helyre ültette el az udvarban.

– Szeretek kísérletezni olyan növényekkel, amelyek a mi éghajlatunkra nem jellemzőek. A banán előtt japán almafát ültettem el, de mandarinnal is próbálkoztam már – mondja Luka Genović. Hozzátette, hogy a legkellemesebb meglepetést a banán sikeres fejlődése okozta számára.

– Nemrégiben öntözés közben egy nagy sárga bimbóra lettem figyelmes, ekkor láttam először élőben miből lesz a banán. A bimbó és a virág azon az ágon helyezkedik el, ahol a levelek nőnek. Minden levélből összesen 12 kicsi banán terem, így az udvarban növő banánfán jelenleg 30-40 apró gyümölcs van – meséli a gazda.

Luka Genović nem az egyetlen, aki banánt ültetett, viszont a lelkes szomszédok közül csupán az ő kertjében hajtott ki a termés.

– A gyümölcsfát rendszeresen öntöztem állóvízzel, és a trágyázásról is gondoskodtam. A téli hónapokban fóliával és sztiroporral vontam be a növényt. Így valamilyen módon sikerült megvédeni az alacsony hőmérséklet hatásaitól, mert nem jutott be a növényhez a hideg levegő. A figyelem, és a növények iránti szeretet a legfontosabb – véli Luka Genović.

Duško Brković, a čačaki Mezőgazdasági Kar tanára szerint a globális mértékű éghajlatváltozás megváltoztatja a növényvilágot.

– Tizenöt és húsz évvel ezelőtt azon csodálkoztunk, hogy a füge, majd később a citrom is megterem vidékünkön. Ma már mindez nem meglepő. A hőmérséklet sokkal magasabb manapság, olykor eléri akár a 42 fokot is, ezért sikeressé vált a trópusi növények termesztése. Bizonyos idő múlva számos olyan növényt is termeszthetnek, amelyekről nem hittük volna, hogy lehetséges – mutatott rá Brković. Hozzátette, hogy az utóbbi években nem volt hosszú és túlságosan hideg a tél, ezért nem kell meglepődni, ha hamarosan hazai citromot, mandarint vagy banánt is vásárolhatunk. A szakértők szerint mindez a klímaváltozás következménye, amely vidékünkre a mediterrán éghajlat jellemzőit hozza el, írja az Agrosmart.