2024. április 26., péntek

Türelem szükségeltetik az utakon

A hétvégén a legtöbb határátkelőn torlódással lehet számolni

Habár az aktuális időjárási viszonyok és hőmérsékletek miatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a nyár egyébként legmelegebb hónapjában járunk, az üdülési szezon javában tart, ami az utakon, a határátkelőkön és az autópályadíj megfizettető állomásokon is érezteti hatását. Ezért jobb, ha az utazók ezen a hétvégén is türelemmel vértezik fel magukat. A legnépszerűbb üdülőhelyek, mint amilyenek az Adriai-tenger, az Égei-tenger, vagy a Fekete-tenger, országainak határátkelőin különösen hosszas várakozás lehetséges.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

MAGYARORSZÁG TORLÓDÁSRA SZÁMÍT

A Police.hu portálon ma közzétett tájékoztatóban emlékeztetnek, hogy a horvát és a görög tengerparton már javában tart a nyári üdülési szezon, ami Magyarország schengeni külső határain – főként a szerb és a horvát közúti határátkelőhelyeken és ott is elsősorban a személyautó-, illetve a buszforgalomban – idézhet elő várakozást. Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban Magyarországról kilépő irányban szombaton délelőttig, illetve belépő irányban péntektől vasárnap késő estig legalább 30–90 perces várakozással lehet számolni. A teherforgalomban Tompa közúti határátkelőhelyen a várakozás elérheti a 60–180 percet.

A Röszke autópálya határátkelőhelyen mától vasárnapig a kilépő és belépő irányban a buszok, valamint a személygépjárművek tekintetében 60–120 perces várakozás kialakulásával lehet számolni. A közlemény szerint ezen a határátkelőn az elkövetkező időszakban hétköznapokon is legalább 30–90 perces várakozás alakulhat ki a személyforgalomban, elsősorban kilépő irányban. A tehergépjárművek esetében Röszkén 30–180 perc várakozás is kialakulhat, mindkét irányban, szombaton estig, majd a jövő héten hétfőtől csütörtökig. Tiszasziget, Ásotthalom és Röszke közúti határátkelőhelyeken vasárnap estig 30–60 perces várakozással lehet számolni a személyforgalomban.

NÉHOL ÜTEMESEN HALADT AZ ELLENŐRZÉS

A Szerbiai Autó-Motoros Szövetség (AMSS) honlapján található, ma délutáni videofelvételek szerint a Röszke–Horgos autópálya határátkelőhelyen Szerbia irányában hat sorban várakoztak a személygépkocsik, míg a sorok vége nem látszott a felvételen. A Batrovci határátkelőhelyen Horvátország irányába a kamerafelvételek szerint senki nem várakozott. Gradinánál Bulgária irányába hat sorban nagyjából 20-20 személygépkocsi volt, ám a felvétel szerint az útlevél- és gépkocsi-ellenőrzés igencsak gyorsan zajlott. A preševói átkelőn Észak-Macedónia irányába négy sorban várakoztak az utazók, soronként nagyjából 15 gépkocsit lehetett megszámolni.

Az AMSS honlapján a Nemzetközi Automobil Szövetség aranyszabályaira is emlékeztetik az utazókat, hiszen ezeknek a tiszteletben tartása különösen felértékelődik az üdülési időszakban, amikor fokozott a forgalom az utakon: a biztonsági öv használata – a gépkocsik hátsó ülésein is; a közlekedési szabályok betartása; a sebességkorlátozás tiszteletben tartása; a keréknyomás rendszeres ellenőrzése; a szeszes italok mellőzése vezetés közben; a gyermekekre való külön odafigyelés; rendszeres pihenők.

KÖRÜLTEKINTÉSRE INTIK A VEZETŐKET

Pénteki közleményében a Belügyminisztérium szintén körültekintésre és a közlekedési szabályok tiszteletben tartására intette a gépkocsivezetőket. Hozzáteszik, hogy a hétvége folyamán várhatóan különösen nagy lesz a szerbiai utakon a forgalom. A gépkocsivezetők csak kipihenten induljanak útnak és legalább kétóránként tartsanak pihenőt, hívta fel a Belügyminisztérium a sofőrök figyelmét.

A közleményben arra is emlékeztetnek, hogy mint mindig az üdülési szezonban, ezúttal is több közúti baleset történt az elmúlt napokban, hetekben. A Belügyminisztérium szerint a nyári hónapok során történő balesetek 40 százaléka a megengedett sebességet túllépő haladási sebességre vezethető vissza.