2024. április 26., péntek

A telecskaiak a legjobb kisérettségizők

Az Oktatásügyi Minisztérium összesítése szerint Zombor Város területén a bácsgyulafalvi (telecskai) Kis Ferenc Általános Iskola végzősei voltak a legeredményesebb kisérettségizők. Tanulmányi eredményük átlagban 54,5 pontot hozott számukra, a záróvizsgán pedig csaknem 23 pontot szereztek.

A kisérettségin 20 pont fölött teljesítettek a küllődi Ognjen Prica, az őrszállási Ivan Goran Kovačić, valamint a városi Nikola Vukičević, Ivo Lola Ribar, Testvériség-Egység, Dositej Obradović és a Vuk Karadžić kisegítő iskola nyolcadikosai. Leggyengébben a bezdáni, Aleksa Šantić-i és a doroszlói végzősök vizsgáztak, átlagban nem érték el a 17 pontot.

Egyébként van még szabad hely a zombori középiskolákban. Noha a közgazdasági és az egészségügyi szakközépiskolában a szerb nyelvű tagozatokon minden helyet betöltöttek a leendő elsősök, a magyar tagozatokon még 25 hely van a szakácsképzésen, egészségügyi nővérnek készülők számára pedig még 21. A gimnázium is vár 23 magyar tanulót. Ugyanitt szerb nyelven még 24-en iratkozhatnak természettudományi-matematikai szakra és 18-an társadalomtudományi-nyelvi tagozatra.

A gimnáziumban annak a 20 diáknak, akik bejutottak a tehetséggondozó IT-képzésre, legalább 253,6 pontot kellett szerezniük. A tehetséggondozó számítástechnikai-informatikai szak a 2017/2018-as tanévben indult ebben az iskolában, a bejutás alsó határa akkor 225,9, egy évre rá 231,98 pont volt.

Az első iratkozási körben megtelt a mezőgazdasági iskola szinte minden első osztálya, még 19-et várnak az élelmiszertechnikusi, nyolcat a mezőgazdasági technikusi képzésre. A Szent Száva iskolában még egy tanulót vehetnek föl vegyészeti és gyógyszer-technológiai képzésre, ugyanide várnak még 14 lábbeli-modellezőt és 15 környezetvédelmi technikust. A műszaki szakközépiskolában 14 szabad hely maradt, négy elektrotechnikusi, öt mechatronikai technikusi és ugyancsak öt a járműmechanikusi szakon.