2024. április 26., péntek

A felnőtté válás útja

Hivatalosan is megnyitották a Vajdasági Szabadegyetemet

Tegnap délelőtt került sor a XVII. Vajdasági Szabadegyetem hivatalos megnyitójára a kishegyesi Kátai-tanyán. A rendezvény nagyszámú résztvevőjét elsőként Berkó Szilárd, a VIFÓ elnöke üdvözölte, majd Veres Márton, a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke nyitotta meg. A megnyitón jelen volt dr. Cserháti Eszter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja is.

Nagyszerű munkát végeznek a szabadegyetem szervezői, nyilatkozta a médiának Veres Márton.

– A Magyar Ifjúsági Konferencia részéről azt az üzenetet szeretnénk közvetíteni vajdasági partnereink felé, hogy büszkék vagyunk rájuk és a munkájukra. Köszönettel tartozunk nekik, hiszen a szabadegyetem 17. alkalommal kerül megrendezésre, és egyfajta kulturális bástyaként van jelen, megtartó erővel bír. Minden évben van egy kitűzött célja és egy kulcsüzenete. Ezt az ember haza tudja vinni, és az év többi részében érlelni tudja, fejleszteni magában. Büszkeséggel tölt el, hogy a barátaink harmadszorra is meghívtak bennünket ide, s van kihez és miért jönni – mondta el Veres, majd arról is szólt, hogy a morális támogatás néha kevés, kell az anyagi is.

 A jövőben azon fognak dolgozni, hogy minél több forráshoz juttassák ezeket a szervezeteket, és minél színvonalasabb rendezvényeket tudjanak megvalósítani. A Szabadegyetem fényes példa arra, hogy kis pénzből nagy dolgokat el lehet érni, fogalmazott az elnök.

Az idei Szabadegyetem a felnőtté válási folyamaton szeretné végigvezetni a résztvevőket, mondta el a médiának Berkó Szilárd, a VIFÓ elnöke, és a szabadegyetem egyik főszervezője.

– Foglalkozunk a középiskolás évekkel, az egyetemista évekkel, illetve az azt követő munkakereséssel és -vállalással. Az előadókat igyekeztünk úgy összeválogatni, hogy minél fiatalabbak legyenek, minél közelebb legyenek korban a résztvevőkhöz. Azt tapasztaltuk, hogy így könnyebb kialakítani egy közvetlen légkört, és a korunkbeliek figyelmét is könnyebben fenn tudják tartani. A témák között felbukkan az y és az x generáció, szó esik a munkapiac jövőjéről, a magánvállalkozásokról, a multicégekről, stb. Igyekeztünk minden olyan témát felölelni, ami érdekelheti a résztvevőket és kapcsolódik ehhez – mondta el Berkó, majd arról is szólt, hogy a fiatalok az előadások mellett műhelymunkákon vehetnek részt, amelyeket szakemberek tartanak. A résztvevőket csoportokra osztották, és életpálya- menedzsmenttel foglalkoznak. Emellett csapatjátékokat is szerveztek, amiknek az a céljuk, hogy minél közelebb hozzák egymáshoz a résztvevőket, fogalmazott a VIFÓ elnöke.

A szabadegyetem témáját fiatalok segítségével határozták meg, mondta el lapunknak Csikós Tibor, a Vajdasági Szabadegyetem másik főszervezője.

– Tavaly novemberben készítettünk egy online kérdőívet, amit kb. 110 fiatal töltött ki. Ennek eredménye az lett, hogy foglalkozzunk az életpályával, illetve mi legyen, ha valaki választott egy szakmát, de nem elégedett azzal. Úgy látjuk, hogy sok vajdasági fiatal küzd ezzel a problémával, hogy választanak egy pályát és nem érzik jól magukat abban, amit csinálnak. A műhelymunkákkal szeretnénk egy olyan eszközt adni a kezükbe, amit használni tudnak életük során – számolt be Csikós, majd elmondta, hogy nagyon elégedettek a résztvevők számával, ugyanis az idei évben összesen 110-en vannak. A jegyek is rekord idő alatt elkeltek, az esemény meghirdetése után 3 és fél héttel már minden hely betelt.

Csikós végezetül azt is elmondta, hogy mint minden évben, úgy az idén is nagy segítséget kaptak Magyarország nemzetpolitikai államtitkárságától, a Magyar Nemzeti Tanácstól és a Vajdasági Magyar Szövetségtől.