2024. április 26., péntek

A Lombok alatt, a Strandon

Egy hete kezdődött meg a Heror Media Pont ügynökség szervezésében A Lombok alatt, a Strandon elnevezésű nyelvtanfolyam.

A hétvégén lebonyolított, és az első heti program befejezéseként megtartott Jelbeszéd kvízen az első helyezést Vukašin Bubanja nyerte el, a másodikat Aurora Rakić, a harmadik helyen pedig Lenka Petrović végzett.

A Lombok alatt, a Strandon rendezvénysorozat második hetében 19 óra és 20 óra között a Városi Könyvtár Strandon kialakított fiókkönyvtárában műhelymunkákat szerveznek 5–12 éves gyermekek számára, amelyeken szlovák nyelvből és kultúrából hallhatnak előadásokat, és elsajátíthatják az alapvető fogalmakat. Ezenkívül a fiókkönyvtárban Nenad Trifunov vezetésével szlovén nyelvórákat szerveznek 13–19 éves fiatalok számára.

A Szlovén Nemzeti Tanács és a Kredarica Szlovénok Egyesülete támogatásának köszönhetően 2018-tól Újvidéken, az Első Vajdasági Brigád Általános Iskolában második nyelvként a szlovén nyelvet is tanulhatják a diákok.

A Lombok alatt, a Strandon programjain keresztül a nemzeti kisebbségek nyelveinek, kultúrájának elfogadását hirdeti, valamint bemutatja a kisebbségi médiumokat is, és ezzel nagy mértékben hozzájárul a multikulturalizmus és interkulturalizmus megőrzéséhez.

A nemzeti közösségek kultúrájának és nyelvének az ápolása, mint a kommunikáció egyfajta területe állandó folyamatnak tekinthető. A Strandon kialakított fiókkönyvtár légköre esélyt ad arra, hogy a gyermekek a műhelymunkákon keresztül 100 szót megtanuljanak a nemzeti közösségek nyelveiből, kultúrájából.

A Lombok alatt, a Strandon rendezvénysorozatról több információ található a Pod krošnjama na Štrandu cím alatt a Facebook és Instagram közösségi oldalakon.

Az eseményegyüttes mindenekelőtt azok számára lehet érdekes, akik szeretnék, ha gyermekük megtanulna pár szót a környezetünkben élő népek nyelveiből, és ha ezáltal a nyíltságát fejleszthetné a másság iránt. A kicsik foglalkozásvezetők felügyelete alatt, játszva tanulnak, barátkoznak, mindenképp jó szórakozás számukra, mialatt a szülők is megpihenhetnek a Strand lombjainak hűvösében. A részvétel természetesen ingyenes, a legjobb tanulók jutalmat kapnak.