2024. május 8., szerda

Felbolydult a szabadkai ingatlanpiac

Az ipari zóna megnyitása óta megnőtt a kereslet az új lakások iránt

A kisbajmoki ipari parkban mintegy hatezer ember dolgozik. Sokan közülük az ország különböző területeiről érkeztek a városba, az új munkahelyek nyújtotta lehetőségek vonzották őket ide. Ez a folyamat a lakáspiacon is érezteti hatását, ugyanis nőtt a kereslet az új lakások iránt. A legújabb szabadkai lakáspiaci tendenciákat Szügyi Rezső ingatlanközvetítő ismertette lapunknak.

Szügyi Rezső ingatlanközvetítő (Fotó: Patyi Szilárd)

Szügyi Rezső ingatlanközvetítő (Fotó: Patyi Szilárd)

Szügyi Rezső elmondása szerint a szabadkai lakáspiac különleges helyzetben van, amelyre több tényező is hat. Ezek közül a legszembetűnőbb az elvándorlás.

Új lakások épülnek a növekvő kereslet kielégítésére (Fotó: Gergely Árpád)

Új lakások épülnek a növekvő kereslet kielégítésére (Fotó: Gergely Árpád)

– Nagyon sok fiatal elment külföldre. A város lakossága elöregedett. Az itt maradt idősek eladják házukat. A házakat nehéz karbantartani, ezért igyekeznek túladni rajtuk. Először tehát fölszaporodtak az eladandó házak. Akik eladták a házukat, azok lakást kerestek. Ekkor kezdett felélénkülni a lakáspiac. Különösen az első és második emeleti lakások iránt nagy a kereslet, hiszen azok az idősek számára könnyebben megközelíthetőek. Érdekes, hogy nyugaton viszont a legmagasabban lévő lakások kelnek el legelőször, és ezek a legdrágábbak is, mert ott a legszebb a kilátás. Nálunk ez pont fordítva van, a legalacsonyabban lévők a legkeresettebbek és a legdrágábbak – mondta Szügyi Rezső.

Kérdésünkre, hogy a kisbajmoki ipari park megnyitása éreztette-e hatását a szabadkai ingatlanpiacon, a szakember a következőt válaszolta:

A házak és a lakások árai között nagy az aránytalanság (Fotó: Gergely Árpád)

A házak és a lakások árai között nagy az aránytalanság (Fotó: Gergely Árpád)

– Az ipari park megnyitása valóban változtatott a lakáspiacon. Az itteni fiatalok közül sokan elmentek, de munkaerőre szükség van, így toborozzák a munkaerőt, többek között Bánátból és Dél-Szerbiából. A változást először nem a lakásvásárláson lehetett érezni, hanem a kiadó lakások iránti keresleten. Nagy lett a kereslet a kiadó lakások iránt, ezzel együtt pedig emelkedtek a bérleti díjak, becslésem szerint legalább ötven százalékkal. Ezek az emberek, akik itt dolgoztak, és lakást béreltek, aztán egy idő után hitelképessé váltak. Nekik, ahelyett, hogy fizessék a magas bérleti díjakat, kifizetődik, hogy lakáshitelt vegyenek fel. Emellett észrevehető, hogy kisebb mértékben a keresetek is emelkedtek. Ennek egyszerű indoka van. Ha egy munkaadó, és itt most ne csak az ipari parkra és a nagyvállalatokra gondoljunk, hanem a kisvállalkozásokra is, nem fizeti meg megfelelően alkalmazottait, akkor az alkalmazott fogja magát és elmegy külföldre dolgozni. Sok ügyfelem is elmondja, hogy azért döntött úgy, hogy lakáshitelt vesz fel, mert emelkedett a fizetése. Így a kivándorlásnak van egy ilyen pozitív hozadéka is, méghozzá az, hogy az itt maradottaknak emelkedik a fizetésük – magyarázta az ingatlanközvetítő.

Az új lakások ára négyzetméterenként 800–1000 euró között mozog (Fotó: Gergely Árpád)

Az új lakások ára négyzetméterenként 800–1000 euró között mozog (Fotó: Gergely Árpád)

Arra a kérdésre, hogy a város mely részei a legkedveltebbek a lakásvásárlók körében Szügyi Rezső a Prozivka lakótelepet nevezte meg, mert itt van medence, tetszetős és jól kiépített sétányai vannak, de van itt piac és számos üzlet is. Emellett nem veszítette el népszerűséget a Kertváros és az Újváros sem. A városközpont leginkább a lakáskiadók körében népszerű. Aki rendelkezik valamilyen megtakarítással, a városközpontban vásárol lakást, amelyet aztán kiad. De lakhatásra már a központtól távolabb eső területeken vásárolnak lakást. Az ingatlanközvetítő szerint lakásvásárlás céljából a Zorka és környéke, valamint a Halasi út és környéke tartozik a kevésbé népszerű városrészek közé.

A magasabb fizetések és a kedvező hitelek ellenére azonban városunk ingatlanpiacának továbbra is az emberek szűkös anyagi lehetősége a legfőbb jellemzője.

Az alacsonyabb szinten fekvő lakások a legdrágábbak (Fotó: Gergely Árpád)

Az alacsonyabb szinten fekvő lakások a legdrágábbak (Fotó: Gergely Árpád)

– Azt mondhatjuk, hogy felbolydult a szabadkai lakáspiac, de a fizetőképesség még mindig korlátokat szab a keresletnek. Azok az ügyfelek, akik csak a fizetésből élnek, és nem túl nagy a jövedelmük, szűk keretek között vásárolnak, tehát van egy felső határ az árak tekintetében, ami fölött nem költhetnek. Éppen ezért például a házaknál a 30–35 ezer eurós kategória a legkeresettebb. Az új lakások ára viszont négyzetméterenként 800–1000 euró között mozog. Ez bizony meglepően magas. Itt egy elég nagy aránytalanság fedezhető fel. Tegyük fel, hogy van egy 130 négyzetméteres házunk. Azt 55 ezer euróért tudjuk eladni. Ezen az áron viszont csak egy 50–60 négyzetméteres lakást tudnánk vásárolni – mutatott rá Szügyi Rezső.