2024. április 25., csütörtök

A Csodaországtól a Kontaktig

A topolyai Mosolycsalók gyermek-színjátszócsoport sikerei

A Mosolycsalók színjátszócsoport 2012 szeptemberében alakult meg, először hat-hét gyermek kapcsolódott be a munkába. Ez a szám évről évre nőtt, átlagosan tizenöt és huszonhárom között mozog a diákszínjátszók száma. Crnkovity Edit és Kokrehel József álmodta meg és vezeti a csoportot, az ügyelői teendőket Fekete Dóra látja el. A legújabb előadást Nešić Máté rendezte, de a gyermekekkel foglalkozott már (a teljesség igénye nélkül): Lódi Andrea, Crnkovity Gabriella, Körmöci Petronella, Molnár Gábor Ildikó, Beck Izabella.

A Mosolycsaló színészcsoport alapítói hálásak a topolyai Művelődési Háznak, egyúttal a topolyai önkormányzatnak is, hogy teret és anyagaikat biztosítottak számukra, így tudtak eljutni a szemlékre, külföldi szereplésekre, valamint ennek köszönhetően télen meleg színházteremben próbálhatnak a gyerekek.

Crnkovity Edit, a csoport egyik alapítója a Mosolycsalók idei sikereiről a következőket mondta:

– Idén a Kontakt című előadással a Bácskossuthfalván megrendezett színjátszó találkozón vettünk részt, ahol második helyezettek lettünk. A bácsfeketehegyi XII. Színjátszó Műhely Találkozón arany minősítésben részesültünk. Szemlékre is jártunk – egészen a tartományi szemlére eljutott a Mosolycsalók színjátszócsoport – itt elismerésben részesültünk a legjobban színpadra állított darabért, valamint Nagy Evelyn dicsérő oklevelet kapott Zsófi szerepének alakításáért. Ebben az évadban Nešić Máté, a legutóbbi előadásunk rendezője tizenhat gyermekkel foglalkozott és szerintem nagyon jó munkát végzett – nyilatkozta Crnkovity Edit.

Az elmúlt évek során számtalan színdarabbal örvendeztették meg a topolyai közönséget, hazai és külföldi rendezvények publikumát. Ezek közül érdemes kiemelni az Alíz Csodaországban (Crnkovity Gabriella rendezésében) és a Doja, a cigányok tündére (Hajvert Lódi Andrea rendezésében) színelőadást.