2024. április 26., péntek

A fényszennyezettség a bohóchalak szaporodását is veszélyezteti

A korallzátonyoknál éjszakánként tapasztalható egyre több mesterséges fény erőteljesen befolyásolja az ott élő állatok szaporodási arányát, köztük a bohóchalakét.

Az ausztráliai Flinders Egyetem tudósai tíz pár bohóchalat vizsgáltak két külön akváriumban. Öt párnál éjszakánként biztosították a sötétséget, ötöt viszont mérsékelt, 25–28 lux fénynek tették ki az éjszakai órákban, ezzel szimulálták a tengerparti területek fényviszonyait.

Az állatoknál és a petéknél nem mutatkoztak különbségek, a peték kikelésénél azonban már igen: míg a normális nappal-éjszaka ritmussal rendelkező akváriumban a nyolcadik éjszaka kikeltek a peték, az éjjel is megvilágított akváriumban nem. „Eredményeink rávilágítanak, hogy a sötétség természetes jel a kikelésre” – mondta Emily Fobert, a tanulmány társszerzője. Ennek hátterében az állhat, hogy a bébihalak túlélési esélyeit az első órákban növeli, ha a sötétség védelme alatt nem látják őket a ragadozók.

Szerinte a legtöbb természetes rendszer működését a nappalok és az éjszakák biztosítják. Az éjszakai mesterséges fény azonban megváltoztatja ezeket a természetes fényritmusokat, és az egyes organizmusok viselkedését is.

A sarkvidéki régiók kivételével a szárazföldi területek 23 százaléka éjszaka is mesterséges fénynek van kitéve. A kutatók eddig elsősorban a szárazföldi területeken élőkre kifejtett hatást vizsgálták. Fobert szerint azonban a parti területek több mint egyötöde is mesterséges fénynek van kitéve. A tengeri élőlényekre a városok LED-fényei, a kikötői világítás és a hajók fényei vannak hatással.