2024. április 26., péntek

Fontos a fiatalok egészséges testi fejlődése

Topolyán a Csáki Lajos Általános Iskolában járt Vanja Udovičić ifjúsági- és sportminiszter

A szerb kormány ifjúsági- és sportminisztériumában a fiatalok szellemi fejlődése mellett mind nagyobb hangsúlyt fektetünk a diákok testi, fizikai erőnlétére is – nyilatkozta a miniszter, miután üdvözölte vendéglátóit, a topolyai önkormányzat képviselőit, illetve a Csáki Lajos Általános Iskola igazgatónőjét és a diákok egy csoportját.

Vanja Udovičić és a topolyai diákok (Kiss Zoltán felvétele)

Vanja Udovičić és a topolyai diákok (Kiss Zoltán felvétele)

– Az elmúlt egy hónap során alkalmam volt ellátogatni mintegy harminc vajdasági helységbe, azok iskoláiba. Örömmel látom, hogy a nehézségek ellenére mindenhol kiemelt figyelmet szentelnek a tanulók testi fejlődésének, a testnevelésnek és a sportnak is. A kormány részéről mi a múltban, mint ahogyan a jövőben is, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy javítsunk a feltételeken. A terepet járva meggyőződhettünk arról is, hogy van még bőven tennivaló, hiszen sok helyen elöregedtek a tornatermek, a sportpályák és azok berendezései. Ezt a többéves lemaradást kell helyrehoznunk, hogy javítsunk a helyzeten. A mai korban, amikor nem könnyű testmozgásra bírni a gyerekeket, nagyon fontosnak tartjuk, hogy megfelelő sportolási lehetőségekkel csábítsuk mozgásra a jövő nemzedéket. Jó látni, hogy itt a teremben is éppen kosárlabdaedzés folyik, és hogy ennyi gyereket be tudnak kapcsolni a klub sportéletébe – mondta el a miniszter, majd néhány szerény ajándékot adott át az iskolának a minisztérium részéről. Udovičić reményét fejezte ki, hogy ezekkel kicsit hozzá tudnak járulni azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyeket az iskola tanárai és a klubvezetők tesznek meg, hogy még hathatósabb legyen a fiatalok testi fejlesztése, erőnlétének megőrzése.

Az iskola igazgatónője, Vojter Pulai Mónika, miután köszönőlevéllel és egy diák képzőművészeti alkotásával megköszönte a miniszternek az ajándékokat és a látogatást, a következőket mondta:

– Köszönjük a miniszter úrnak, hogy meglátogatott bennünket, személyesen is meggyőződött az itt folyó munkáról és feltételekről. Külön köszönjük, hogy iskolánk sportlabdákat, kosárlabdapalánkokat és futballkapukat kapott. A palánkokat már felszereltük, és nagy örömöt okozott diákjainknak – mondta az igazgatónő.

A látogatás során Vanja Udovičić miniszter készségesen fényképezkedett a diákokkal, sőt az éppen ott edző KK Topola fiatal fiú- és lánycsapata kosárlabdázóinak edzésére is beugrott néhány percre. Sportolói múltjának köszönhetően meglehetősen jó formában volt és pontos dobásokkal örvendeztetve meg a fiatal sportolókat.

A topolyai látogatást követően a miniszter Tomislavciba ment, ahol megtekintette a helybeliek egyik büszkeségét, a teniszpályát.