2024. április 26., péntek

Mesterműhely a 9+1-ben

Butterer Kiss Márta és barátai alkotnak Bácskossuthfalván

A látás forrása címmel zajlik Bácskossuthfalván ezen a héten az idén 41 éves 9+1 Nemzetközi Művésztelep mesterműhelye a művelődési házban. A csapatot ezúttal Butterer Kiss Márta vezeti, és 20-an kaptak meghívást, hogy részt vegyenek a munkában.

A 9+1 Nemzetközi Művésztelep szerdai napjának résztvevői (Dávid Csilla felvétele)

A 9+1 Nemzetközi Művésztelep szerdai napjának résztvevői (Dávid Csilla felvétele)

– A hagyomány szerint minden mesterműhely utolsó napjaiban jelöli ki a résztvevők egy csoportja a következő évi tábor vezetőjét, vagyis már múlt évben tudtam, hogy milyen feladatok várnak rám. Sokáig nem talált rám a tábor címe, és a mottója, illetve a logója. Tavasszal már egészen aggódtam emiatt, és egyik alkalommal részt vettem Harmath Károly ferences atya szentmiséjén, és az ő prédikációjának a vezérfonala volt a mesterműhely mottójául választott látás forrása, vagyis, hogy ki hogyan érzékeli a körülötte zajló világot. Ehhez még érdekességként tenném hozzá, hogy Bácskossuthfalván gyermekként jártam először, a katolikus egyház által szervezett lelki napokon, és meggyőződésem, hogy a Jóisten segített megfogalmazni az idei találkozó jelmondatát is – nyilatkozta Butterer Kiss Márta, aki elmondta azt is, hogy igyekezett olyan alkotókat meghívni a táborba, akikhez közel áll ez a szellemiség.

– A mesterműhely és minden más találkozó résztvevői mellett a 9+1 táborainak esszenciáját id. Novák Mihály szellemisége jelenti, immár több, mint 4 évtizede. Manapság más szelek fújnak, mint sok évvel ezelőtt, mindenki rohan, már nem szokás több napot itt tölteni, van olyan alkotó, aki csupán egy napra tud jelen lenni. Ettől függetlenül igyekszünk legalább egy olyan napot össze hozni, ami alkalmat ad minél több résztvevő jelenlétében a közös barátkozásra, és az egymásból való töltődésre. A táborzáró kiállítás szombaton nyílik meg 11 órai kezdettel, amire Újvidékről várunk egy ifjú muzsikust – árulta el a mesterműhely idei házigazdája.

Forró Krisztián, a művésztelep vezetője elmondta, hogy a 9+1 mesterműhelyének mindenkor az a lényege, hogy a művészek találkozzanak, és tapasztalatot cserélve inspirálódjanak, szakmailag fejlődjenek.

– Az idei évben elsősorban Vajdaságból, Magyarországról, Szlovákiából érkeznek hozzánk képzett alkotók, de egyebek mellett egy indiai vendéget is magunk között tisztelhetünk. A záró kiállításunkra várunk minden érdeklődő helybelit, hiszen a mesterműhely hagyománya, hogy az alkotók személyes kontaktusba kerüljenek a művészetet kedvelőkkel, a képzőművészet szerelmeseivel – nyilatkozta Forró Krisztián, aki elmondta azt is, hogy legkésőbb szombaton, a táborzáró tárlaton derül ki, hogy ki lesz a következő évi nyári mesterműhely vezetője.