2024. április 26., péntek

Diszkrimináció a kisebbségekkel szemben

Az újvidéki Jogi Karon felmérték a kisebbségi tanulók szerbtudását

Az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán ismét jogtalanul jártak el azokkal a diákokkal, akik a nemzeti kisebbségekhez tartoznak. A tanulóknak azon felül, hogy megírták a mindenki számára kötelező felvételi teszteket alkotmányból és állampolgári ismeretekből, valamint történelemből, részt kellett venniük egy beszélgetésen, amelyen felmérték a szerb nyelvi tudásukat. Értesüléseink szerint a magyar jelentkezők sikeresen teljesítettek ezen a nyelvi felmérésen, és felvételt nyertek a jogi karra.

Sóti Attila, a VaMaDiSz elnöke szerint nem lett volna szükség a szerb nyelvi felmérésre, hiszen más egyetemi karokon sincs ilyesmi.

– Örülök annak, hogy voltak olyanok, akik a jogtalan feltételek ellenére éltek a jogaikkal, és magyarul, az anyanyelvükön felvételiztek a jogi karon. Ha a többi egyetemi karon és főiskolán nem tesztelik külön a jelöltek szerbtudását, akkor erre a jogi karon sem lenne szükség. Ez egy diszkriminatív hozzáállás, hiszen ezek a fiatalok nem szolgáltak rá, hogy ilyen feltételeket szabjanak nekik. A magyar fiataloknak joguk van az anyanyelvükön felvételizni. Azon dolgozunk, hogy ilyen ne fordulhasson elő a jövőben. Tavaly jogerősen bizonyítást nyert, és a kar el lett ítélve, hogy nemzeti alapon diszkriminál, és ezzel megszegi a diszkriminációról szóló törvényt. Ezt az idén is elkövette, csak más módon. A fiatalok bebizonyították a jogi kar illetékesei számára, hogy megfelelő szerbtudással rendelkeznek, és gond nélkül megkezdhetik az egyetemi tanulmányaikat - mondta Sóti Attila.