2024. április 26., péntek

Leírta az állam a Srbijagas adósságát

A köztársasági kormány elengedte a földgázszolgáltató közvállalatnak az állam iránti teljes adósságát, ami 1,2 milliárd eurót tett ki. Gyakorlatilag ez az értelme a Brnabić-kabinet 2019. március 26-ai határozatának, melybe saját kérésére betekintést nyerhetett a Szabad Európa Rádió (SZER).

A száz százalékban állami tulajdonban levő Srbijagas évekig halmozta az állam iránti tartozását, melynek majdnem a 80 százaléka (933,8 millió euró) úgy keletkezett, hogy aktiválták a banki garanciákat, melyeket az állam adott a kereskedelmi bankoknál a Srbijagas által felvett hosszú lejáratú kölcsönökre.

A kormányhatározat szövege szerint a testület úgy döntött, hogy a Srbijagas 141 milliárd dináros, azaz 1,2 milliárd eurós tartozását a Szerb Köztársaság tartós befektetésévé változtatják, más szóval

az állam mint alapító ezzel az összeggel megnövelte a közvállalat tőkéjét.

„Gyakorlatilag a Srbijagas Közvállalat adósságának leírásáról van szó, és gazdasági értelemben ez nem terheli pótlólagosan az államkasszát és a polgárokat. Ezt a pénzt már elköltötték. Az állam már kifizette a Srbijagas tartozását ebben az 1,2 milliárd dináros összegben, s ezt eddig a gázszolgáltató állam iránti adósságaként tartották nyilván, mintha egy napon a közvállalat törlesztené majd ezt az állami támogatást. Persze, ezt valójában nem is tervezték, és tudván tudták, hogy ez egy elköltött összeg, amit a Srbijagas sohasem fog tudni visszafizetni” – magyarázta a SZER-nek Vladimir Vučković, a Pénzügyi Tanács tagja.