2024. április 26., péntek

Kecmanović az est hőse

Alexander Zverev csak a csütörtöki megszakításnak köszönheti továbbjutását (Fotó: Beta/AP)

Alexander Zverev

Az eseménydús első wimbledoni játéknap végén megkaptuk a harmadik szerbiai továbbjutót. A 19 éves Miomir Kecmanović, akinek a játéka meglehetősen jól alkalmazkodik a füves pályához, s aki a múlt héten Antalyában játszott döntőt, két és fél kemény és egyenrangú játszma után a hajrában letarolta a hasonló rangsorolású, de tapasztaltabb spanyol Roberto Carballest, és az új pontokkal az élőben alakuló ranglistán 61. lett. Kecmanovićnak ez volt a második győzelme a Grand Slam-tornákon, öt hete ugyanis a Roland Garros rajtján nyerni tudott az amerikai Denis Kudla – Novak Đoković mai riválisa – ellen. Miomir következő ellenfele a 30 éves, kiismerhetetlen francia Benoît Paire, aki szinte bárkit legyőzhet, de ha nem fogja ki a napot, ugyanúgy bárkitől kikaphat. Paire az idén Marrákesben és Lyonban is tornát nyert, a múlt héten viszont Antalyában Viktor Troicki ellen veszített. A francia nehéz, de korántsem legyőzhetetlen ellenfél lesz Kecmanović számára.

Az első napon fellépett négy szerbiai férfi közül csak Dušan Lajović esett ki. Az ópázovai az első két játszmában egyenrangú volt a lengyel Hubert Hurkaczcsal, azután azonban a szerb egy árnyalattal gyöngébbnek bizonyult. Hurkacz a 3. fordulóban Đokovićtyal mérkőzhetne.

Arina Szabalenka kora délutáni veresége csak az első és nem is a legnagyobb meglepetés volt a nyitónapon. Megjósolhatatlannak számított, hogy az olasz Thomas Fabbiano legyőzze a titkos esélyesek között számon tartott Sztefanosz Cicipaszt, a cseh Jiří Veselý pedig a német Alexander Zverevet. Nem „élte túl” az első napot a volt női világelső japán Naomi Oszaka sem, akinek a kazah Julia Putinceva már-már a mumusa lett. A kazah ugyanis nyert a japán ellen tavaly Hobartban és az idén Birminghamben is. Nagy figyelmet váltott ki a korosztályok női rangadója is a 39 éves Venus Williams és a 15 esztendős amerikai Cori Gauff között. Ez a nyílt korszak második legnagyobb korkülönbsége, a csúcsot 2004-ben a 48 éves Martina Navratilova és a 19 éves Gizela Dulko állították fel, s mint akkor, most is a fiatalabb nyert.