2024. április 26., péntek

Megünnepelték a község napját Temerinben

Abból az alkalomból, hogy 1955. július 1-jén a körzetekről és községekről szóló törvény értelmében Temerin községi státust kapott, az önkormányzat határozatot hozott, mellyel július 1-jét a község napjává nyilvánította, amikor díszpolgári címet és elismeréseket adományoznak az érdemes személyeknek és szervezeteknek.

A kitüntetettek az első sorban (Góbor Béla felvétele)

A kitüntetettek az első sorban (Góbor Béla felvétele)

Az idén első alkalommal díszpolgári címmel az önkormányzat a szőregi születésű, jelenleg Újvidéken élő dr. prof. Dragutin Zelenovićet, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia tagját tüntette ki, aki a többpártrendszer bevezetésekor Szerbia első kormányfője volt és nagy érdemeket szerzett a községnek. Távollétében unokaöccse, Milan Zelenović vette át a kitüntetést. A Temerinért elismerést a tudomány, a művészet és a társadalmi tevékenységek területén kifejtett munkájáért prof. dr. Zoja Karanović, az újvidéki Bölcsészeti Kar tanára, Németh Mátyás, a Magyar Szó nyugalmazott fotóriportere, amatőr festő, valamint a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor (TAKT) érdemelte ki. A díjat a TAKT elnöke, Ádám István vette át.

A községi képviselő-testület tegnap megtartott ünnepi ülését Pásztor Róbert, a testület elnöke nyitotta meg, majd üdvözölte a megjelenteket, a képviselőkön és a tanácstagokon kívül Vajdaság AT képviselőit, a dél-bácskai közigazgatási körzet vezetőjét, a tartományi parlament képviselőit, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának tagjait, a testvértelepülésekről: Jánoshalmáról, Mórahalomról, Terézvárosról, Jászapátiról, Ribnikből érkezett vendégeket, valamint a térségből baráti kapcsolatokat ápoló községek, továbbá a pravoszláv egyház képviselőit.

A község napja alkalmából ünnepi beszédet Đuro Žiga polgármester mondott. Fontosnak tartotta elmondani, hogy Európa és a Balkán viharos történelmében többször nem saját akaratból a Temerinben élő két többségi nemzet szembe került egymással. De tudatában annak, hogy azok az erőfeszítések, hogy legyőzzük egymást, nem hoznak békét és boldogságot, hanem csak a közös érdek, az együttélés, egymás tiszteletben tartása és megértése. Ezektől az elvektől vezérelve úgy építsük közösségünket, hogy Temerin tisztességes és kellemes hely legyen, amelyben minden polgár életfelfogásának megfelelően nyugodtan dolgozhat és élhet. Olyan közösséget építünk, amelyben mindenki ápolhatja és fejlesztheti saját identitását és kultúráját.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Művelődési Központ énekkara, a Szirmai Károly MME, valamint a járeki ME táncosai.