2024. április 26., péntek

Merkel védelmi minisztere EB-elnök lett

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság új elnöke, Charles Michel az Európai Tanács új elnöke, Josep Borrell az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Christine Lagarde pedig az Európai Bank elnöke lesz – dőlt el hosszú huzavona után kedden koraeste.

Két- és többoldalú konzultációk sorozata miatt többször kellett megszakítani az EU rendkívüli csúcstalálkozóját, amelynek résztvevői arról igyekeztek megállapodni, hogy ki kerüljön a legfontosabb uniós intézmények vezetői tisztségébe.

A vasárnap kezdődött és eredetileg egynaposra tervezett tanácskozás azonban még ma is javában tartott. Érdekellentétek, komoly viták és viszálykodások miatt teljesen új személyi javaslatokat kellett megfogalmazni, egyeztetni, illetve elfogadtatni a többséggel.

A májusi európai parlamenti (EP-) választások eredményét és a 28 tagállamok elképzeléseit irtózatosan nehéz összeegyeztetni. Brüsszelben ezért kemény alkudozás folyt, elsősorban az Európai Bizottság (EB) elnökének a személyéről. Közös álláspontot kellett arról is kialakítani, hogy ki kerüljön az Európai Tanács, az Európai Központi Bank, az Európai Parlament élére, de az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének személyéről is meg kellett állapodni. 

Az állam- és kormányfők késő délelőttre tervezett tanácskozása (munkaebéd keretében) azonban a különtárgyalások és szűk körű egyeztetések miatt csak délután kezdődött, bő ötórás késéssel. Addigra új jelöltek nevei kerültek a „kívánságlistára”.

A kezdés előtt a többség elfogadhatónak tartotta azt a (francia) javaslatot, hogy az EB-elnöki posztot Ursula von der Leyen német védelmi miniszter (Angela Merkel kancellár régi szövetségese) kapja. A tisztség a legjelentősebbek közé tartozik. Berlin nemrég még a bajor Manfred Webert szerette volna a testület élén látni, ám terve meghiúsult. Weber tegnap vissza is lépett.

Az Európai Tanács vezetésére Charles Michel belga liberális miniszterelnök tűnt a legesélyesebbnek, és személyét nem is vitatták. Az uniós jegybank irányítása a francia Christine Lagarde kezébe került, ő jelenleg a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója.