2024. május 8., szerda

Lesz elég búza még kivitelre is

Đorđe Milićević: Ötszázhetvenezer hektáros területen 2,7 tonna termés várható

– A hagyományos csúrogi Aratónapok a búza betakarításának és a gazdák egész éves munkájának és erőfeszítésének a szimbóluma – mondta megnyitóbeszédében tegnap Đorđe Milićević tartományi kormányfőhelyettes. Hangsúlyozta, hogy az idei év nehéz volt a gazdák számára, különösen a búza termelését illetően, mégis átlagos hozam várható.

A mintegy 570 ezer hektáron elterülő búzaföldön 2,7 tonna termés takarítható be, ami elegendő lesz a hazai igények kielégítésére, és egymillió tonna jut a kivitelre is – mondta Milićević.

Rámutatott, hogy a tartományi kormány elkötelezett a mezőgazdaság iránt. Mindezt a több mint 20 milliárd dinár értékű támogatási összeg is bizonyítja, amellyel az elmúlt három év során a vajdasági termelőket segítette. A tartományi költségvetésből 65 millió euró közvetlen beruházás irányul a vízgazdálkodási rendszerekre, a csatornahálózatra, a kapacitások növelésére, amely révén újabb 107 ezer hektáron válik lehetővé a vajdasági termőföldek öntözése.

– Látjuk, hogy a klímaváltozás jelentős mértékben kihatott az idei búzatermésre. A mezőgazdasági támogatására irányuló intézkedések révén megpróbáljuk megakadályozni az ily módon keletkező károkat, ezért jelentős pénzeszközöket irányozunk elő a termelési technológia modernizálására az intenzív termelés érdekében – hangsúlyozta Milićević. Hozzátette, hogy a célok között szerepel, hogy elegendő mennyiségű mezőgazdasági terméket biztosítsunk a hazai piac és a lakosság számára, valamint hogy a kivitel révén jelentős bevételre tegyünk szert.

Az Aratónapokat a csúrogi Mezőgazdasági Szövetkezet parcelláján rendezték meg Vajdasági Szövetkezeti Szövetség, a Vajdasági Gazdasági Kamara és a Vajdasági Jótállási Alap szervezésében. Milićević elmondta, hogy a mezőgazdasági szövetkezeteket az elmúlt két évtizedben elhanyagolták, ezért a mezőgazdasági termelési lánc meglehetősen legyengült.

– A tartományi kormány felismerte a szövetkezetek fontosságát, és szorgalmazza az ágazat előmozdítását és erősítését. Ennélfogva több támogatási vonal is irányul a szövetkezetek felé – mondta Milićević. Hozzátette, hogy az idei évben 50 millió dinár értékű támogatásban részesülnek a szövetkezetek, mindez a korszerű berendezések beszerzésére irányult. Ezek a pénzeszközök a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség pályázatai által érhetőek majd el.

A rendezvény megnyitóján jelen volt Radislav Jovanov, a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség elnöke és Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara vezetője.