2024. április 26., péntek

Idén először csúcson a Yamaha

Maverick Viñales boldogan pezsgőzött (Fotó: Beta/AP)

Maverick Viñales boldogan pezsgőzött (Fotó: Beta/AP)

Az asseni Holland TT során ismét egy olyan hétvégét fogott ki a MotoGP mezőnye, amely során az erőviszonyok igencsak tarkán alakultak a legerősebb négy gyártó között. A pole-t idén már harmadszor a szuperújonc, Fabio Quartararo szerezte meg a Petronas Yamahával, a rajtnál azonban a két Suzuki lőtt ki az élre Álex Rins és Joan Mir jóvoltából. Ám a kékek öröme nem tartott sokáig, Rins a harmadik körben bukott az élről, az első három helyen pedig hamarosan Marc Márquez, Maverick Viñales és Quartararo húzott el az üldöző Ducatiktól.

A trió minden tagja őrizte a vezetést bizonyos időn át, majd az utolsó körökben Viñalesnek sikerült meglógnia, és végül kényelmes előnnyel nyerte meg a futamot a gyári Yamahának – a márka idén először diadalmaskodott, a spanyol motoros pedig a tavaly év végi Ausztrál Nagydíj után ismételt. A mezőny négy Yamahájából három is az első öt között ért célba, egyedül Valentino Rossi lógott ki, aki újabb szörnyű időmérőt követően az első körökben összeakadt Takaaki Nakagamival, és kiesett.

Az előző versenyhétvége botrányhőse, Jorge Lorenzo ezúttal sem úszta meg a balesetet: a hondás most teljesen egyedül esett óriásit a szabadedzésen. Ráadásul komolyabban meg is sérült, csigolyatörése miatt kihagyta a hétvége hátralévő részét, és már biztos , hogy a következő fordulón, a Német Nagydíjon sem fog rajthoz állni.

A Holland TT végeredménye: 1. Maverick Viñales (spanyol, Yamaha) 40:55,415, 2. Marc Márquez (spanyol, Honda) +4,8 másodperc hátrány, 3. Fabio Quartararo (francia, Petronas Yamaha) +9,7, 4. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) +14,1, 5. Franco Morbidelli (olasz, Petronas Yamaha) +14,4 stb.

A világbajnokság állása: 1. Márquez 160 pont, 2. Dovizioso 116, 3. Petrucci 108, 4. Rins 101, 5. Rossi 72 stb.