2024. április 26., péntek

A Duna ünnepe

A kontinens leghosszab folyójának ma, június 29-én ünnepeljük a napját. Azokban az államokban – 14-ben – emlékeznek meg erről a napról, amelyeknek illetékesei 1994-ben Szófiában aláírták a Duna védelméről szóló megállapodást (International Commission for Danube Protection – ICPDR).

A szennyvíz egyelőre megtisztítatlanul ömlik a Dunába (Ótos András felvétele)

A szennyvíz egyelőre megtisztítatlanul ömlik a Dunába (Ótos András felvétele)

Ez a konvenció képezi az alapját a Duna menti államok közötti együttműködésnek. Ez a kapcsolatrendszer már csak azért is különösen jelentős, mert a nagy folyó partján, pontosabban a bele ömlő kisebb folyók és patakok mentén Európa-szerte több mint 80 millió ember él. A megegyezéssel szeretnék felhívni a Dunát használó (és piszkoló) emberek, népek figyelmét arra, hogy vízkészleteink végesek, és hogy az észszerű vízfelhasználás jelentősége rohamosan növekszik.

Az újvidéki önkormányzat környezetvédelmi igazgatósága is részt vesz a Duna napjának megünneplésében, a Coca-Cola cég és a környezetvédelmi minisztérium kezdeményezésére megindított, tematikus akciót támogatva. Tegnap a Kamenicai parkban tartottak környezetvédelmi takarítási munkaakciót. Jelen voltak az Erdőtelepítő Mozgalom, a Városi Kertészet és a Zöld Fejlesztési Központ tagjai, szakemberei is.

Az önkormányzat működésében hatalmi egységként részt vevő Vajdasági Szociáldemokrata Liga szervezésében ma délután 7 órakor emlékeznek meg a jelentős dátumról. A sétányon várják az érdeklődőket, a Korona vonósnégyes koncertezik a péterváradi híd közelében, a Hadseregotthon előtti partszakaszon. A pártból emlékeztetnek arra, hogy Újvidéknek van mivel dicsekednie a Duna védelmének terén – hamarosan ugyanis kiépül az új, szennyvízszivattyú-állomás az új vasúti híd feljárójánál. A következő lépés a Razzia áldozatai rakpartnál lévő, a városi szennyvizet a folyóba ömlesztő kollektorok áthelyezése lesz, kiépítenek majd egy központi, szennyvízátdolgozó üzemet. – Odafigyelünk városunk és folyónk tisztaságára, azt akarjuk, hogy a Duna ismét tiszta és kék legyen – üzenik a Ligából.