2024. május 5., vasárnap

A topolyai önkormányzat jégvédelmi rakétákat vásárolt

A topolyai önkormányzat a mezőgazdasági céleszközökből a költségvetés terhére 50 jégelhárító rakétát vásárolt a bajsai jégelhárító központ számára. Emellett a község területén működő lövészek juttatásaihoz is hozzájárulnak. Erre a célra idén összesen 3,2 millió dinárt különítettek el.

Pénteken a bajsai jégvédelmi központban Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere az 50 jégvédelmi rakétát a községi tanács tagjai, Szatmári Adrián és Mentus Lívia kíséretében adta át Miodrag Stojanović meteorológusnak, a központ vezetőjének. A bajsai jégelhárító központból idén már több rakéta kilövésére adtak engedélyt, és nagy területeket sikerült megvédeni a jégveréstől. Az állami támogatáson kívül egyes önkormányzatok is hozzájárulnak a rakéták biztosításához és a lövészek fizetéséhez.

Miodrag Stojanović meteorológus, a bajsai központ vezetője (Tóth Péter felvétele)

Miodrag Stojanović meteorológus, a bajsai központ vezetője (Tóth Péter felvétele)

Miodrag Stojanović meteorológus, a központ vezetője elmondta, hogy az idei év nagyon specifikus, eddig Topolya területéről már számos rakétát lőttek ki és többnyire sikerült is ezzel megelőzni a jégverést ezen a területen. Legutóbb június 21-én kellett interveniálni, de előtte volt még három olyan alkalom, amikor védekezni kellett. Két kisebb jégverés is történt a község területén, mert sajnos nem mindig tudnak hatékonyan interveniálni, hiszen a légi forgalom miatt az irányító központ jóváhagyása után lőhetnek ki csak rakétákat. A jégvédelmi idény április 15-én kezdődött, május és június hónapokban a leggyakoribbak a jégesőt hozó felhők. A korábbi tapasztalatok szerint viszont az időjárás melegedésével egyre veszélyesebbek, így a július és augusztus a legkritikusabb hónap. Az állami támogatáson kívül az önkormányzatok járulnak hozzá a rakéták biztosításához és a lövészek fizetéséhez, a topolyai önkormányzat hozzáállását pedig példaértékűnek nevezte.

Stojanović azt is elmondta, hogy egy-egy rakéta 400 gramm ezüst-jodidot tartalmaz. Ez a vegyület egy vízmegkötő anyag, amely hatalmas számú (tíz a tizenegyediken mennyiségű) kondenzációs szemcsét bocsát ki a felhőben, hogy a beavatkozás nyomán sok-sok aprócska jégszemcse jöjjön létre, amelyek gyorsan elolvadnak még a levegőben. Ezért lehet így hatékonyan megelőzni a jégveréseket. Kiemelte még, hogy két fajta rakétájuk van, közepes tartományú és magas tartományú. A közepes tartományúval 5500–6000 méter magasba, a magas tartományúval pedig 8500–9000 méter magasba lőnek.

Kislinder Gábor a bajsai jégvédelmi központban (Tóth Péter felvétele)

Kislinder Gábor a bajsai jégvédelmi központban (Tóth Péter felvétele)

Kislinder Gábor arról is tájékozódott, hogy a topolyai község területén a meglévő 15 kilövőállomásból mindössze egy nem használható jelenleg, objektív okokból. A tervek szerint azonban a közeljövőben ezt is megoldják majd. Elmondta még, hogy nem csak a mezőgazdászok szempontjából fontos a jégesőt megelőzni, hiszen a jég nem csak az ültetvényeken, mezőgazdasági művelés alatt álló földterületeken, hanem a lakóépületekben és más helyeken is károkat okozhat.

Miodrag Stojanović meteorológus, a bajsai központ vezetője elmondta, hogy nagyobb biztonsággal csak egy-két, de legfeljebb öt napra lehet megjósolni az időjárás alakulását. A rendelkezésére álló adatok szerint július 3-ig igen meleg, de eseménytelen időjárás várható, 3-án viszont már jó eséllyel szükség lesz akár jégvédelmi feladatok ellátására is.

******

Vajdaságban jelenleg három működő radarközpont van. Közülük a bajsai a legnagyobb. Összesen 16 község területén mintegy 740 ezer hektárnyi földterület jégvédeleméért felelősek. A Bácska nagyobb részét és Észak-Bánát területét védő központ 156 kilövőállomással rendelkezik, amelyből 128 jelenleg is aktív. A topolyai község területén működő kilövőállomásokon jelenleg 123 rakéta van raktáron. Kishegyes község területén 30, Szabadkán 90 rakéta áll a lövészek rendelkezésére.