2024. április 26., péntek

Nem várt helyről jött a németek segítsége

U21-es Eb

Új sztár van születőben? (Fotó: Beta/AP)

Új sztár van születőben? (Fotó: Beta/AP)

Luca Waldschmidt nem egy átlagos futballista. A Freiburg 23 éves csatárjáról eddig alig-alig lehetett olvasni, az olasz–San Marinó-i közös rendezésű korosztályos Európa-bajnokságon azonban pazar teljesítményt nyújt, az elődöntőben pedig gyakorlatilag egymaga lőtte fináléba a Nationalelfet. A vegán étrendet követő, az edzésekre Vespán érkező játékos egy meccsel a kontinenstorna vége előtt megszerezte hetedik gólját is, ezzel beállította az U21-es Eb-k korábbi rekordját. A Románia elleni találkozón hihetetlen izgalmak szemtanúi lehettek a nézők. A címvédő hiába került előnybe, a szünetre már 2:1-es hátránnyal vonulhattak el a németek, mert a románok fordítani tudtak, s a közel tízezres szurkolótáboruk képesnek látszott a fináléig repíteni az ifjabbik Hagiékat. A második játékrészben Waldschmidt a korábban kiosztott gólpassza mellé egy értékesített büntetőt is felírt a neve mellé, a slusszpoén mégis a 90. percben érkezett. A németek tízese szabadrúgásból talált be, az ellenfél kapusa, Radu pedig jogosan dühöngött, mert a lövés a sorfal alatt repült el a kapuba. A 92. percben Pascanu nem bírta az idegek harcát, utolsó emberként szabálytalankodott, a vétséget azonnali piros lappal „jutalmazta” a játékvezető. A legvégére teljesen összeomlott a román csapat, Amiri a hosszabbítás negyedik percében 4:2-re alakította az állást, az újabb szabadrúgásgól pedig végleg eldöntötte a meccset.

Az ifjú Nationalelfre egyáltalán nem vár könnyű csata a döntőben, hiszen a csütörtöki játéknap másik elődöntőjén az U21-es La Roja kiütötte a franciákat. A felállás hasonló volt, hiszen Franciaország vezetést szerzett, ám Roca, Oyarzabal, Olmo és Borja Mayoral góljaival végül 4:1-re nyertek a spanyolok.

VIII. női labdarúgó-világbajnokság

Az elhibázott büntető is belefért

Anglia női válogatottja sima, 3:0-s győzelmet ünnepelhetett a női futball-vb első negyeddöntőjében. Phil Neville lányai már a 3. percben előnyhöz jutottak, a szünetig pedig megduplázták góljaik számát. Érdekes adat, hogy a „Háromoroszlánosok” még soha nem veszítettek el mérkőzést, ha a Manchester City csatára, Nikita Parris gólt lőtt, ezért a statisztikák szerelmesei aggódhattak, amikor pont ő hibázta el az angolok büntetőjét a második félidőben. Ezúttal azonban még ez is belefért, mert Anglia Lucia Bronze révén bebiztosította győzelmét, a háromgólos sikerrel pedig már hátradőlve várhatják elődöntőbeli ellenfelüket.

A döntőbe jutásért július 2-án, kedden és július 3-án, szerdán küzdenek meg a csapatok.

 Copa América

Ezúttal Becker volt a továbbjutás kulcsa

A házigazda brazil válogatott hiába végzett csoportjának élén a dél-amerikai kontinensviadalon, rengeteg kritika érte a Neymar nélkül versenyző Seleçãót. A negatív felhangok főként a szövetségi kapitány, Tite felé irányultak, mert a Copacabanán nevelkedett közönség támadóbb felfogású futballt várt el Brazíliától. Tite válaszul erre a Peru elleni produkciót adta, melynek során a házigazda szebbik arcát is megmutatta. A negyeddöntőben Paraguay várt Coutinhóékra, ám a brazilok meglepő módon sem a rendes játékidőben, sem pedig a hosszabbításban nem tudtak gólt szerezni. Az eset már csak azért is különös, mert az ellenfél a 60. perctől – azaz egy órán át – emberhátrányban játszott. A végén tizenegyespárbaj döntött a két együttes között, s ami nem ment a csatároknak, az ment a kapuban álló Alisson Beckernek. A Liverpoolal idén BL-címig menetelő hálóőr többször is önfeláldozó módon állt bele a paraguayiak löketébe, a büntetőpárbajban pedig egy elképesztő bravúrral továbbjuttatta a házigazdákat.

A tizenegyesrúgásoknál Paraguay kétszer, Brazília csak egyszer hibázott, így a házigazda 4:3-ra megnyerte a párharcot.

Afrika-kupa

Algéria hibátlan

A végső győzelemre is esélyes Szenegál minimális arányú vereséget szenvedett el Algériától az Afrika-kupa C csoportjában. A kvartett továbbjutási kérdései ezzel korántsem dőltek el, hiszen a Kenya–Tanzánia fordulatokkal teli találkozón előbbi válogatott 3:2-re nyert, s akárcsak a szenegáliak, ők is három ponttal rendelkeznek. A csoport utolsó játéknapján egymással néz farkasszemet a két csapat, így a kilencven perc során dönthetnek saját sorsukról.