2024. április 26., péntek

Sporttáborral a nyári unalom ellen

Újabb izgalmas napközis foglalkozások várták a legkisebbeket Zentán

A múlt heti mozgásfejlesztő élménytábor után ezen a héten a Tiszavirág Kajakklub főhadiszállása, az egykori Pingvin óvoda szolgált a sportolni vágyó fiatalok otthonául. A budapesti Testnevelési Egyetem két hallgatója, a zentai Vartus Árpád és a bácskossuthfalvi Méhészkei Kiss Nimród megelégelte a nyári tétlenséget, és játékos foglalkozásokkal próbálta színesebbé tenni a Tisza-parti város gyermekeinek szünidejét.

– A Tiszavirág sporttábor szervezését egy kisebb felmérés előzte meg. Megnéztük, hogy melyik az az időpont, amely a leginkább megfelel a szülőknek, mennyi pénzt szánnának erre, és hogy milyen formában képzelik el a foglalkozásokat. Próbáltunk szakszerűen hozzáállni a munkához, és ez alapján terveztük el a dolgokat – nyilatkozta Méhészkei Kiss Nimród.

Vartus Árpád szerint Vajdaságban még nincs hagyománya a sporttáboroknak, Magyarországon viszont szinte már teljesen természetes, hogy az iskola végeztével a gyerekek a nyaralás mellett táborokban is részt vesznek. Az viszont egyértelmű, hogy itt is lenne igény ezekre a megmozdulásokra, hiszen ezúttal is több mint húsz gyerek, a 8–13 éves korosztály képviselői jelentkeztek az eseményre. A létszám szakmai szempontból is tökéletesen megfelelt az oktatóknak, hiszen két csoportot tudtak kialakítani, amelyeknek tagjai a tábor ideje alatt egyebek mellett kajakozással és úszással foglalkoztak.

– A reggeli után különváltunk, és a medencében meg a Tiszában folytattuk a napunkat. A magas vízállás miatt sokáig kérdéses volt, hogy a kajakozást meg tudjuk-e valósítani, de szerencsére a folyó időben visszatalált a medrébe. A gyerekek védőfelszereléssel szálltak vízre, fokozottan figyeltünk a biztonságukra. Láthatóan nagyon élvezték, mert akadt olyan jelentkező, aki a tábornak köszönhetően elhatározta, hogy a későbbiekben is szeretne kajakozni – mesélte Vartus Árpád.

A nyári hőségben a fiataloknak jólesett a vízben töltött idő, Méhészkei Kiss Nimród pedig elárulta, hogy a tábor úszórészével is elégedett.

– A többség már tudott úszni, adottak voltak az alapok, így arra is volt lehetőség, hogy a mellúszás mellett a többi úszásnemet is gyakoroljuk. Nem kimondottan az a célunk, hogy élsportolókat neveljünk a gyerekekből, sokkal inkább az, hogy az itt tanultakat később is tudják kamatoztatni, erről beszélgettünk is velük – zárta mondandóját Méhészkei Kiss Nimród.

A napközi jelleggel reggel 7-től 16 óráig zajló tábor végén a legügyesebbek jutalmat kaptak, a sajátos pontrendszer alapján pedig a csapatokat is díjazták a szervezők. A kisiskolások közül többen már sportolnak, és az ifjoncok láthatóan annak is örültek, hogy a szinte kötelezően jelen lévő foci mellett olyan különös mozgásformákkal is megismerkedtek a szabad programok alatt, mint amilyen például az ultimate frisbee vagy az amerikai foci egyik gyermekbarát változata.

– Nagyon tetszett a tábor felépítése, jól éreztem magam, mert állandóan csináltunk valamit. Tegnap délután például amerikai fociztunk, de kajakoztunk és úsztunk is mindennap. Kajakban már vannak jó eredményeim, úgyhogy szeretnék tovább sportolni – számolt be élményeiről a 11 éves Cvejić Ognjen.

Egy-egy nyári tábor természetesen rendkívüli figyelmet és szervezést igényel. A szervezők elmondták, hogy hálásak a támogatóknak, akik segítették a Tiszavirág sporttábor problémamentes lebonyolítását, és akár ajándékcsomaggal, akár étellel vagy a helyiségek ingyenes használatával hozzájárultak az első ízben megrendezett program sikerességéhez.