2024. április 26., péntek

Félmilliárd euró a cél

A Prosperitati Alapítvány legújabb pályázati köréről tartottak tájékoztatót Csantavéren

A Prosperitati Alapítvány szervezésében Fókuszban a vállalkozások és a mezőgazdaság címmel tartottak szerdán este Csantavéren tájékoztató előadást a hetedik pályázati körben megjelentetett pályázati kiírások kapcsán. A pályázatokat július 1-jétől 31-ig lehet benyújtani. A rendezvényen jelen volt Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A csantavériek megtöltötték a színháztermet (Fotó: Gergely Árpád)

A csantavériek megtöltötték a színháztermet (Fotó: Gergely Árpád)

A színházteremben megjelent közönséghez először András Gyuricsin Attila, a VMSZ csantavéri helyi szervezetének elnöke szólt, aki rámutatott arra, hogy a település közössége sikeresen pályázott a Prosperitati Alapítvány eddigi pályázatain, ezért fontosnak tartja, hogy tovább erősítsék a VMSZ-t, és arra kérte az egybegyűlteket, hogy a jövő vasárnap sorra kerülő helyi közösségi választásokon mindenki menjen el szavazni.

A Prosperitati Alapítvány soron következő pályázati körének újdonságait Földi Márta, az alapítvány igazgatóbizottságának tagja ismertette.

– Csantavéren eddig háromszázkettő sikeres pályázat született. Ez arról tesz tanúbizonyságot, hogy sokaknak vannak elképzeléseik, és bízom benne, hogy ez így lesz a jövőben is – mondta az igazgatóbizottsági tag.

Pásztor István beszédében bizakodásának adott hangot (Fotó: Gergely Árpád)

Pásztor István beszédében bizakodásának adott hangot (Fotó: Gergely Árpád)

Földi Márta ismertette, hogy továbbra is lehet pályázni falusi házak vásárlására, földvásárlásra, mezőgazdasági fejlesztésekre. A vállalkozásfejlesztés területén eszközbeszerzésre és szabványosításra is lehet pályázni. Az idei évben a vissza nem térítendő támogatások összegét legtöbb esetben 1,2 millió dinárról 1,5 millió dinárra emelték, de a legnagyobb újdonság a nagycsaládosoknak nyújtott jelentős kedvezmény. Annak a pályázónak ugyanis, akinek három vagy annál több gyermeke van, a 25 százalékos önrészt 10 százalékra csökkentik.

Pásztor István felszólalásában arról beszélt, hogy a vajdasági magyar közösség számára mit jelentenek az alapítvány által nyújtott pályázati lehetőségek.

– Szövetséget ajánlok önöknek, szövetségre kérem magukat, mert csak abban az esetben tudjuk sikeresen végigcsinálni ezt a fejlesztési ciklust, úgy hogy ebből mindenki győztesként tudjon kikerülni, ha segítjük egymást – mutatott rá a VMSZ elnöke.

Pásztor István elmondta, hogy az elmúlt huszonöt évben sokszor beszélt már a csantavéri színházteremben, de sosem volt még ilyen bizakodó mint most, hiszen bizakodása most teljes mértékben megalapozott.

Lulić Márki Anna, Nagy Zita, Somogyi Sándor, Pásztor István és Földi Márta (Fotó: Gergely Árpád)

Lulić Márki Anna, Nagy Zita, Somogyi Sándor, Pásztor István és Földi Márta (Fotó: Gergely Árpád)

- Mögöttünk van már egy hároméves fejlesztési ciklus, tíz és fél ezer sikeres pályázóval, egy olyan fejlesztési lendületet adva a vajdasági magyar közösség vállalkozói rétegének, amelynek az összértéke megközelíti a 250 millió eurót. Ez az, ami már mögöttünk van. Ez nem álom. Ez nem terv. Ez a megvalósított valóság – mondta Pásztor István.

A VMSZ elnöke kiemelte, hogy a magyar kormány elkövetkező négy évre hozott döntése biztosítja a fejlesztések folytatását, kétszer akkora pénzügyi kerettel, mint amit az elmúlt három évben igénybe vettek. Ezért Pásztor István szerint most az a tét, hogy négy év múlva el lehessen mondani, hogy egy félmilliárd eurós fejlesztési ciklus záródott le. Ennek megvalósítására meggyőződése szerint reális esély van, mert az egész fejlesztési programot ők találták ki, és hozzá kiépítették az intézményi hálózatot is.

A felszólalások után Nagy Zita és Lulić Márki Anna, a Prosperitati Alapítvány munkatársai a pályázati lehetőségeket ismertették. Lulić Márki Anna kiemelte, hogy a pályázóknak minden esetben kettős állampolgársággal és bejelentett vajdasági lakcímmel kell rendelkezniük. A pályázatok közül többek között ismertette a turisztikai vállalkozások fejlesztésére kiírt lehetőséget. Itt munkanélküliek vagy olyan vállalkozók tudnak pályázni, akik ez év január 1-jét követően jegyezték be vállalkozásukat. A kezdő vállalkozók a pályázat keretében egy képzésen is részt kell, hogy vegyenek. Nagy Zita a mezőgazdaság számára nyújtott támogatásokról mondott el részleteket. Többek között a mezőgazdasági földek vásárlását támogató vissza nem térítendő támogatásokról szólt. Itt legfeljebb száz hektár mezőgazdasági földterület, például szántó, legelő, gyep, gyümölcsös, szőlőültetvény megvásárlására lehet pályázni. A pályázat benyújtásának határideje ebben az esetben kivételesen nem július 31., hanem október 31.