2024. április 26., péntek

Barna Kolozsi Valéria a könyvtár régi-új igazgatója

Az adai képviselő-testület újabb átütemezéssel több mint 300 millió dinárral növelte a községi költségvetést, hogy megkezdődhessen a wellnessközpont építése

Hamarosan megkezdődhet Adán a wellnessközpont építése, miután a községi képviselő-testület kedd esti 30. ülésén harmadik alkalommal ütemezte át a 2019-es községi költségvetést, amelynek összege 342 millió dinárral nőtt, 734 millió dinárról 1,07 milliárd dinárra. A legjelentősebb emelkedést a költségvetésben annak a 300 millió dináros tételnek az újbóli visszaillesztése jelentette, amelyet az adai wellnessközpont építésére fordít banki hitel felvételéből a helyi önkormányzat, miután a hitelfelvételre újra megkapta a pénzügyminisztérium jóváhagyását. A községi költségvetés további 13 millió dinárral növekedett, amiből új tűzoltókocsikat vásárolnak, valamint azzal a 800 000 dinárral, amit a vízgyár tervdokumentációjának kidolgozására fordítanak, illetve azzal a 4,5 millió dinárral, amiből a szociális gondozói központ épületének felújítására költenek. A költségvetés átütemezéséhez kapcsolódóan a testület megszavazta az Adica üdültetési közvállalat pénzbeli alaptőkéjének megemelését 455 millió dinárral, aminek eredményeként a közvállalat lesz a beruházó a leendő adai wellnessközpont építésénél.

A képviselő-testület ülésén összesen tizennyolc napirendi pontról döntöttek a képviselők, akik Barna Kolozsi Valéria rajztanárt és szobrászművészt négyéves megbízatással kinevezték az adai Szarvas Gábor Könyvtár igazgatójává, aki az elmúlt időszakban megbízott igazgatóként irányította az intézményt. A testület döntött a 2019-es községi kitüntetésekről is, amelyeket Ada község napján, július 2-án adnak át a díjazottaknak. A képviselő-testület az idei évre 10 millió dinárt hagyott jóvá a fiatal házaspároknak vissza nem térítendő lakás- és házvásárlási támogatásra, amelyre hamarosan pályázatot ír ki a községi tanács. A képviselők módosították még a Standard kommunális közvállalat idei ügyviteli tervét, hogy a közvállalat az önkormányzattal közösen minél előbb kiépíthesse a víztisztító berendezéssel felszerelt közkutakat Adán és Moholon, és ezzel biztosítsa az előírásoknak megfelelő vezetékes vizet a lakosságnak. A testület támogatta azt a kezdeményezést is, hogy 2023-ban Ada község legyen a 13. munkásolimpia házigazdája, amiről egyébként vasárnap döntenek az illetékesek Törökbecsén. Emellett a képviselők döntöttek a községi környezetvédelmi alap költségvetéséről is. Eszerint a tervezett összeg valamivel több, mint 10 millió dinár lenne, amiből legtöbbet, 6,8 millió dinárt a szennyvízcsatorna kiépítésére költenének, a többit pedig a környezet monitoringvizsgálatára és a szemétgazdálkodásra fordítanák. A testület mindemellett elfogadta a szociális gondozói központ és az egészségház múlt évi munkajelentését és az idei munkatervét is.