2024. április 26., péntek

Történelmi Le Azzurre

Meddig repülnek az olaszok? (Fotó: Beta/AP)

Meddig repülnek az olaszok? (Fotó: Beta/AP)

VIII. női labdarúgó-világbajnokság

A 2019-es női futball-vb kezdete előtt nem sokan tippeltek volna arra, hogy Olaszország válogatottja a torna utolsó szakaszára fordulva még versenyben lesz. Az olasz sajtó azonban most másról sem ír, csak Milena Bartolini szövetségi kapitány lányainak pazar teljesítményéről, hiszen a válogatott legutóbb 20 évvel ezelőtt szerepelt a világversenyen, a legjobb nyolcba pedig csak egyetlenegyszer, 1991-ben jutott be. A csoportkör utáni első meccsen egyáltalán nem volt könnyű dolga a Le Azzurrének, mert a kínai csapat teljesen más arcát mutatta, mint a viadal eddigi részében. Az ázsiai együttes az előző mérkőzésén egyetlen kaput eltaláló lövést sem produkált Spanyolország ellen, az olaszokat azonban húsz kísérlettel riogatták. Az eredményen mindez nem tükröződik: Galliék kétszer is kihasználták a kínai védők hibáját, ezzel 2:0-ra megnyerték a meccset. Az első gólt Giacinti szerezte a 14. percben, amikor egy eladott labda után hirtelen jókora kavarodás alakult ki Si-meng kapuja előtt, a lepattanót pedig okosan rúgta a kapuba a milánói játékos. A második félidőben szintén elég volt egy pillanatnyi kimaradás, az olaszok a középpályán csenték el a játékszert, Galli pedig kb. húsz méterről laposan rúgta a labdát a hálóba.

A keddi játéknap esti meccsén az utolsó percben dőlt el a továbbjutás kérdése. A Hollandia–Japán párharcon Lieke Martens duplázott. Az Oranje a 17. percben jutott előnyhöz, de Hasegawa révén még az első játékrészben egyenlítettek a japánok. A rendes játékidő legvégén a játékvezető jogosan ítélt büntetőt a hollandoknak, a Barcelona támadója pedig nem hibázott a tizenegyespontról. A franciaországi világbajnokság ma a negyeddöntőkkel folytatódik.

A negyeddöntő párosítása: Norvégia–Anglia, Franciaország–USA, Olaszország–Hollandia, Németország–Svédország.

Afrika-kupa

A címvédő Kamerun válogatottja győzelemmel rajtolt a 32. Afrikai Nemzetek Kupájának F csoportjában. A Clarence Seedorf irányította kameruniak a 66. és a 69. percben találtak be Bissau-Guinea ellen. A kvartett másik meccsén Ghána meglepetésre nem bírt el a jóval gyengébb erőt képviselő benini csapattal. Bár Jordan Ayewék vezettek a találkozón, a második félidőben emberhátrányba kerültek, s nem tudták megőrizni előnyüket a hármas sípszóig. Az 24 csapatosra bővített Afrika-kupa csoportkörének első fordulója után az már látható, hogy a mezőny alaposan kettészakadt, hiszen az olyan válogatottak, mint amilyen például Burundi, Mauritánia vagy éppen Tanzánia, nem tudják felvenni a versenyt a jóval több tapasztalattal rendelkező csapatok ellen. Ugyanakkor az is igaz, hogy a „kicsik” meglepetést okozhatnak, mert legjobb csoportharmadikként továbbjutva könnyedén az egyenes kiesés szakaszban találhatják magukat a csapatok.