2024. április 26., péntek

Huszonkét dináros búzaárért tüntetnek a termelők

A malmok legfeljebb tizenhat dinárt fizetnének

Tiltakozó megmozdulást jelentett be mára a požarevaci mezőgazdasági termelők egyesülete, mert a malmok és más felvásárlók 12–16 dinárt kínálnak a búzáért, holott az árutőzsdén 24 dinár körüli az ára áfa nélkül.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A Stig nevű egyesület mai tüntetése egyben bevezető lesz ahhoz a tiltakozássorozathoz, melyet a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Független Társulása szervez a községekben, ha a legrövidebb időn belül nem találnak megoldást a búza árára. A termelői tömörülés legkevesebb 22 dinárt követel az idei búzáért áfa nélkül. Közleménye szerint az idei termelői ár 23,30 dinár, feltéve, ha hektáronként 4,5 tonna lesz a hozam, ez azonban az időjárás okozta károkra való tekintettel nem valószínű. A Társulás azt is követeli, hogy a Köztársasági Árutartalékok Igazgatósága még az aratás előtt hozza nyilvánosságra a felvásárlási árat, és tegye lehetővé, hogy a gazdák búzát és kukoricát cseréljenek műtrágyáért.

A Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Független Társulása ragaszkodik ahhoz, hogy „folytassák a vizsgálatot a monopolisták ellen és a felvásárlási ár körüli kartellszerű egyezkedés ügyében”.