2024. április 26., péntek

Ahol a vonósoké a főszerep

A Juhász Népzenei Táborban a gyerekek hangszeroktatáson vesznek részt

A héten zajlik a Juhász Népzenei Tábor, amelynek a horgosi Domus Pacis ad otthont. A tábor öt napján a gyerekek hangszeroktatáson vehetnek részt, amelyek során a résztvevők hegedűn, brácsán, nagybőgőn és tamburán tanulnak játszani.

Juhász Gábor a kezdő hegedűsök csoportjával

Juhász Gábor a kezdő hegedűsök csoportjával

– A Domus Pacis egy nagyon jó helyszín, hiszen a gyerekeknek nem kell sátrazniuk, hanem szobákban alhatnak. A tábornak negyven résztvevője van, és a legtöbben közülük hegedülnek. Őket három tudásszint szerint csoportosítottuk. Vannak kezdők, akikkel én foglalkozom, és bácskai dalokat tanulunk. A középhaladó csoport tagjai néhány éve hegedülnek, zeneiskolába járnak, és most ismerkednek a népzenével. Őket Csonka Ferenc oktatja szatmári és bácskai dalokra. Van egy haladó csoport, akik már több éve zenélnek. Ezek a gyerekek Vas Endre vezetésével bukovinai és györgyfalvi tánczenét játszanak. Ezenkívül brácsa- és nagybőgőoktatás is van a táborban. A kezdőket Juhász Gyula vezeti, a haladókat pedig Brasnyó Antal. Vannak gyerekek, akik tamburázni tanulnak. Velük is én foglalkozom. Ezek a csoportok is ugyanazt a repertoárt tanulják, mint mi a hegedűsökkel, hogy a végén egy közös produkciót tudjunk bemutatni. Ennek az a lényege, hogy kis zenekarok alakuljanak, és fel tudják használni az itt szerzett tudást. Naponta kétszer három órát foglalkozunk hangszeroktatással. Ezenkívül a résztvevők népi énekeket is tanulnak, valamint esténként néprajzi előadások is vannak. Esténként mindenki együtt muzsikál, és táncházat is szervezünk. A szabadidő alatt a gyerekek bekapcsolódhatnak kézműves foglalkozásokba és sportaktivitásokba. A tábor résztvevői egész Vajdaságból, valamint Bajáról és Temesvárról érkeztek – nyilatkozta Juhász Gábor, a tábor szervezője és oktatója.

A résztvevők között vannak olyanok, akik most ismerkednek a hangszerrel.

Csonka Ferenc és a haladó hegedűsök játék közben

Csonka Ferenc és a haladó hegedűsök játék közben

– Azért jelentkeztem a táborba, mert már kiskorom óta szeretem a zenét. A Szabadkai Zeneiskolába járok. Eddig furulyán játszom, de nemsokára trombitálni is fogok. Most hegedülni tanulok. Nagyon jól érzem magam a táborban – osztotta meg velünk Pál Gábor.

Dudás Gergely is a kezdő hegedűsök csapatát erősíti.

– Néptáncra járok, és azért jelentkeztem, hogy megtanuljak népzenét játszani. Már régóta szerettem volna zenélni, ezért ajánlották nekem ezt a tábort. Eddig nagyon tetszik a tábor, és sajnálom, hogy egy nappal előbb el kell mennem, mivel elutazunk a néptánccsoportommal. A nyár folyamán magánórákra fogok járni, hogy még jobban megtanuljak hegedülni – mondta Dudás Gergely.

Megnéztük, hogy miként folyik az oktatás a középhaladó hegedűs csoportban. A gyerekek annyira ügyesek, hogy rövid idő alatt sikerült nekik megtanulniuk egy népdalt.

– Bajáról érkeztem. Hat éve kezdtem el játszani klasszikus hegedűn, két éve pedig népi hegedűn. Azért jelentkeztem, hogy többet megtudjak a népzenéről és a tájegységekről. Népzenére járok, és jártam már ehhez hasonló táborokban. Jól érzem itt magam, nagyon tetszik ez a hely – tudtuk meg Torgyik Leventétől.

A horgosi Tilinkó Luca már négy éve hegedül. Azért jött a táborba, hogy új dalokat tanulhasson, mivel nagyon szeret hegedülni. Szerinte jó a társaság a táborban, és megígérte, hogy jövőre is részt fog venni.

A pénteken záruló tábort a Csoóri Sándor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Programja, a Szekeres László Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.