2024. április 26., péntek

Miért vonzók a kisautók?

Vajdasági Autósok Szövetsége szervezésében a hétvégén játék-, illetve kisautókiállítást tartottak a Szabadság téren. Tucatnyi kiállítópulton állították ki a lelkes gyűjtők legdrágább kincseiket, sok ezer négykerekű apróságot csodálhattunk meg, de egyéb, gyűjteményekbe illő játékdarabokat is elhoztak. Kezünkbe vehettük például Snake Plissken-ről (sokan emlékezünk még Kurt Russel alakítására a Menekülés New Yorkból című sci-fiben) mintázott figurát, méghozzá NRFB (Never removed from the box), azaz soha felnyitva kivitelben! Számos, apró érdekességet is láthattunk, az önkormányzati támogatást élvező rendezvénynek közlekedésbiztonsági jellege is volt – a közlekedési rendőrség kiállította motorkerékpárjait, és még egy tűzoltóautót is elhoztak a kátyi önkéntes tűzoltók. Az esemény – amelyet immár második alkalommal tartottak meg, és tekintettel az érdeklődésre, egész biztosan megismétlik – azonban mégis a kisautó-gyűjtőkről szólt, megkérdeztük tőlük, hogy miért éppen ez mellett a hobbi mellett döntöttek?

Bogdan, Belgrád: – Amióta tudok magamról, gyűjtöm a kisautókat. 30-40 éves koromra már hatalmas, 700-800 darabból álló gyűjteményem volt, most már több ezer kisautóm van. Az első kisautók csak úgy ott maradtak a polcon, nem lettek kidobva, később már új polcokat állítottam össze, hogy elférjenek. Vannak olyanok, akik abbahagyják a gyűjtést, majd évtizedekkel később folytatják, de olyanok is vannak, akik egész életükön keresztül gyűjtik a kisautókat. A komoly gyűjtői státus azonban csak a 30. életév után nyerhető el, nagyjából ebben az életkorban kristályosodik ki teljesen, hogy mit gyűjtesz, mi iránt vonzódsz. Összehasonlítva a bélyeg- vagy pénzérmegyűjtéssel, a kisautó-gyűjtés nem drága hobbi, vannak ugyan olyan modellek, amelyek értéke több százezer dollár, de ezek annyira ritkák, hogy legfeljebb egy darab van belőlük, sorozatgyártás előtti darab, vagy különleges színű… Az itt lévő, népszerű kiasutók – Hot Wheels, Matchbox stb. – többségének ára 300 dinár körül alakul, színezéstől, a piacra dobás körülményeitől függően, gumikerekekkel akár 10-20 euróba is belekerülhetnek.

Nikola, Belgrád: – Sok kisautóm megmaradt gyermekkoromból, szeretem az autókat, nem csupán úgy tekintek rájuk, mint egy A pontból B pontba szállító eszközre. Ezt a vonzódást projektáltam a gyűjtés, azaz a hobbi szintjére, most már nagyjából 400 darab kisautóm van, főleg Volkswagen és Porsche márkák. Nem árulom őket, amikor veszem, 100 dinártól 10-20 eurós árig fizetek értük. A 30-40 éves modellek ennél jóval drágábbak is lehetnek. Imádom a Buggy-kat, ezek gyűjteményem kedvencei, noha mindegyik darab a szívemhez nőtt. Buggy-t vezetek, szeretnék egy nap venni egy bogárhátú kombit is.

Vladimir, Újvidék: – A kisautók iránti vonzalmamat nagyapámtól örököltem, amikor 18 évesen vezetői engedélyt szereztem, ő egy Renault 4-est vett nekem. Nagyon megszerettem azt az autót, majd a többit is, kisautókat rendszeresen kaptam ajándékba már egyésen kicsi koromban is. Nem törtem őket össze, nem dobtam el, vigyázom őket – nagyjából ezer darabot – a mai napig! Vannak olyan, ritka, Dinky darabjaim is, amelyeket Franciaországban gyártottak még a múlt évszázad 60-as éveiben. A Dinky Renault 4-es áll legközelebb a szívemhez. Itt, a vásáron főleg szülők vásárolnak gyerekeiknek, olcsóbb modelleket. A drága kisautók interneten cserélnek gazdát, el se hoztam őket.

Dragan, Újvidék: – Főként a gyerekeket, a 2 és 15 év közöttieket érdeklik a makettjeim, 1:43-tól 1:18 méretarányokban kaphatók a modellek. A szülők megveszik nekik, az árak 1000 és 7000 dinár közöttiek. A lágdrágább a Citroën Ami 6-os makett, 1:18-hoz méretben. Nem panaszkodhatom, a makett-kisautók kelendőek, van piaci igény. A kedvenc modellem egy vasöntvényű 327-es BMW a Shuco-tól, ez az autó a múlt század 20-as éveinek végén futott, ezért a makettért 50 eurót kérek.