2024. április 26., péntek

Irán nem akar háborúzni

Trump elsöprő erővel fenyegeti az amerikai célpontok ellen támadókat

Egyre durvábban sértegeti egymást Irán és az Egyesült Államok, de úgy igazából egyik sem akar háborúzni a másikkal. Legfontosabb vezetőik azonban szóban már oda-vissza lőnének, ha a másik rosszat tesz.

Az Egyesült Államok nem merne behatolni Irán területére – jelentette ki tegnap a közép-keleti ország egyik magas rangú katonatisztje. Amirali Hadzsizadeh tábornok, a Forradalmi Gárda elithaderő légi elhárításának a parancsnoka ehhez még azt is hozzátette, hogy más ország sem vetemedne ilyesmire.

Washingtonnak meg kell tanulnia, hogy Irán nem olyan, mint a térség többi országa, és sosem tudja legyőzni, mert óriási technológiai fejlesztéseket vitt véghez. Ezt már Aleddin Barodzsurdi, a teheráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottságának tagja mondta, aki szerint az USA a legkorszerűbb drónokkal sem képes büntetlenül megsérteni az iráni légteret.

Irán légvédelme a múlt héten lőtt le egy amerikai kémkedő drónt. Az incidenssel kapcsolatban Washington azt közölte, hogy a repülőt a Hormuzi-szoros fölött, nemzetközi légtérben találta el egy iráni rakéta. Teherán ezzel szemben többször leszögezte: a drón behatolt az iráni légtérbe és ezért lőtték le.
Az iráni elnök azt mondta francia hivatali kollégájának, hogy nem akar háborút az Egyesült Államokkal. Haszan Rohani és Emmanuel Macron telefonon beszélt egymással. Rohani arról is tájékoztatta tárgyalópartnerét, hogy ha az USA ismét megsérti Irán felségvizeit és légterét, biztosan szembeszállnak vele. Közölte azt is, hogy Teherán nem tárgyalja újra a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodást.

Egy magas rangú iráni tisztségviselő közben megerősítette: hazája kivonja magát a 2015-ös egyezségben vállalt két kötelezettségének teljesítése alól. (Az egyik az urándúsítás, a másik az araki nehézvizes reaktor megépítésének tilalma.).

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője mérsékelni próbálja a feszültséget. Ezért azt üzente, hogy az Unió minden tőle telhetőt megtesz az egyezmény megtartása érdekében. Párizs is üzent. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter közölte: súlyos hiba és rossz válasz lenne, ha Teherán megsértené a 2015-ös megállapodást.

Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan léptette ki országát a Teheránnal kötött többhatalmi atommegállapodásból, és Irán ellen újra bevezette a korábban feloldott szankciókat. A büntetéseket azóta szigorította is. A hét elején Irán legfontosabb vezetője, Ali Khamenei nagyajatollah és több munkatársa ellen foganatosított szankciókat, amire Teherán hevesen reagált. Az iráni államfő úgy fogalmazott, hogy a Fehér Ház szellemileg retardált.

Rohani egyébként az idén tavasszal jelentette be, hogy a továbbiakban országa sem teljesíti a megállapodás egyes részeit. Hatvan napot adott az érintett államoknak arra, hogy olyan megoldást találjanak, amellyel képesek megvédeni Iránt az amerikai büntető intézkedések hatásaitól. A határidő július 8-án jár le.
A Fehér Ház szellemi szintjére tett sértő iráni megjegyzés után azonnal megszólalt Trump is. „Nagy és elsöprő erő” alkalmazására figyelmeztette Teheránt, ha támadást intézne amerikai célpontok ellen. Szerinte ez azt jelentené, hogy „egyes területek teljesen elpusztulnának”.

Az iráni vezetőket ugyanakkor azzal vádolta, hogy minden pénzt a terrorizmus támogatására költenek. Megjegyezte, hogy ők csakis az erő szavát értik.

Kifejezte ugyanakkor a reményét, hogy Teherán vette az üzenetet, s a szankcióknak is meglesz a hatásuk. És azt is reméli, hogy háború sem lesz Iránnal, mert „az nem tartana sokáig.” Megismételte: nem szabad megengedni, hogy ez az ország atomfegyvert fejlesszen ki. Teheránt fölszólította az ellenségeskedések befejezésére.